Συναρπαστικές όψεις της σύγχρονης πραγματικότητας αναδεικνύονται μέσα από τα (συνολικά 73) ελληνικά ντοκιμαντέρ του 18ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Κοινωνία και πολιτική, ανθρώπινα δικαιώματα και προσφυγικό, μνήμες από το παρελθόν, πορτρέτα ανθρώπων με ξεχωριστές ιστορίες ζωής, τέχνες, περιβαλλοντικά ζητήματα, εμπνέουν μεταξύ άλλων τους έλληνες δημιουργούς, συνθέτοντας ένα τολμηρό μωσαϊκό ιστοριών που αξίζει να καταγραφούν.

Από το πλήθος των ελληνικών ντοκιμαντέρ που προβάλλονται σήμερα, προτείνουμε «Το χωριό που νίκησε το θάνατο» του Νίκου Μεζερίδη (αίθ. Παύλος Ζάννας, 17.30), που αναφέρεται στη μεγαλύτερη κατολίσθηση που συνέβη στον ελλαδικό χώρο: Κυριακή 13 Ιανουαρίου 1963. 8:20 το πρωί. Βροχή και σκοτεινιά. Το βουνό Κρι ξερνάει μια χωμάτινη, κρύα λάβα που συμπαρασύρει το Μικρό Χωριό Ευρυτανίας. 13 άτομα θα χάσουν τη ζωή τους ενώ κάτω από τόνους λάσπης θα θαφτούν 80 από τα 150 σπίτια και όλο το ζωικό κεφάλαιο του χωριού. Τα χειρότερα θα αποφευχθούν, καθώς ήταν Κυριακή και οι περισσότεροι βρίσκονταν στην Θεία Λειτουργία, ενώ ηρωική ήταν και η παρέμβαση του δασκάλου που συγκέντρωσε τους μαθητές στο σχολείο και τους απομάκρυνε έγκαιρα. Ανθρώπινες τραγωδίες θα καταγραφούν, το βιός εκατοντάδων θα χαθεί αλλά θα γεννηθούν και ιστορίες δύναμης και ελπίδας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το ντοκιμαντέρ «Μια μέρα με τον Έβο Μοράλες» του Ιάσονα Πιπίνη (αίθ. Τζων Κασσαβέτης, 22.30): Καταγράφεται ένα 24ωρο του Εβο Μοράλες, του πρώτου ιθαγενή προέδρου στην ιστορία της Λατινικής Αμερικής, και παρουσιάζονται πτυχές από τη νεότερη πολιτική ιστορία της χώρας. Ο πρόεδρος της Βολιβίας διηγείται πώς από φτωχός ιθαγενής αγρότης κατάφερε να φθάσει στο ανώτερο αξίωμα της χώρας και μιλάει για τον αγώνα κατά της φτώχειας.

Την ιδια ώρα και στην ίδια αίθουσα θα προβληθεί ένα ακόμη πορτρέτο 24 ωρών, «Το όνειρο του Πάολο» των Κυρηναίου Παπαδημάτου - Γιάννη Αβραμόπουλου: Ποιος είναι πραγματικά ο Πάολο Τεομπαλντέλι που δηλώνει ότι τώρα ζει σαν ποντικός στην ταράτσα μιας κατεστραμμένης πολυκατοικίας στα δύσκολα Εξάρχεια;



Πορτρέτα: ανθρώπινες διαδρομές
Ο ανθρώπινος παράγοντας είναι το κυρίαρχο στοιχείο αυτής της θεματικής ενότητας όπου η ζωή, η καθημερινότητα, αλλά και οι πολλαπλές ιστορικές και πολιτισμικές διακυμάνσεις επηρεάζουν καθοριστικά την αφήγηση. Ιδιαίτερες προσωπικές ιστορίες που είτε ξεχωρίζουν από το σύνολο ως μονάδες είτε χρησιμοποιούν μεμονωμένα παραδείγματα ως όχημα για μια διείσδυση στον άγνωστο κόσμο μικρότερων κοινοτήτων ή μειονοτήτων.

Απ' το σημερινό πρόγραμμα, μπορείτε να παρακολουθήσετε «Το βιβλίο του Κόνραντ» των Μπελίντα Σμιντ - Ντέιβιντ Κράνστον Γουέλτς (Σταύρος Τορνές, 18.00). Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί τον Σι Έι Κόνραντ, έναν εκκεντρικό και διάσημο ποιητή, που προσπαθεί να χωνέψει τον ύποπτο θάνατο του Ερθ, του ερωτικού του συντρόφου. Ο Κόνραντ ταξιδεύει στη χώρα αναζητώντας δικαίωση για μια πράξη που θεωρεί δολοφονία, κι εξωτερικεύει τη θλίψη του μέσα από μια σειρά ιδιοσυγκρασιακών «σωματικών» τελετουργιών, κάνοντας για παράδειγμα, ρέικι σε κρέας μέσα σε ένα σουπερμάρκετ στην Πενσιλβάνια ή φορτίζοντας κρυστάλλους πάνω στον τάφο του Έλβις Πρίσλεϊ.

Τέλος, το ντοκιμαντέρ «Η κόρη του Στάλιν» του Γιόμπστ Κνίγκε (Ολύμπιον, 20.30) σκιαγραφεί το πορτρέτο της κόρη του Στάλιν, που έζησε στη σκιά ενός από τους ισχυρότερους άνδρες στην Ευρώπη. Η Σβετλάνα Ιωσήφοβνα Αλιλούγεβα έζησε κάποιες από τις πιο ταραχώδεις και φρικτές περιόδους του 20ού αιώνα ως κόρη ενός ανθρώπου-φόβητρου. Αυτό καθόρισε τη ζωή της ως χαμένης γυναίκας που λαχταρούσε να βρει ελευθερία και ευτυχία.