Συνεδριάζει εκτάκτως την προσεχή Δευτέρα, στις 2 μ.μ., η κοινή Διαρκής Επιτροπή Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προσφυγικών Ροών.


Η επιτροπή συστάθηκε με πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) Γιώργου Πατούλη και συνέρχεται έπειτα από αίτημα της ΚΕΔΕ, της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και του δήμου Ωραιοκάστρου, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της χωροθέτησης και λειτουργίας των κέντρων μετεγκατάστασης προσφύγων. 

Η συνεδρίαση θα γίνει παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, του προέδρου της ΚΕΔΕ και του γενικού γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής Βασίλη Παπαδόπουλου.

Στην επιστολή που απέστειλε πριν από λίγες ημέρες το δ.σ. της ΚΕΔΕ στον υπουργό Γ. Μουζάλα οι δήμαρχοι τονίζουν ότι η απουσία επίσημης και συγκεκριμένης ενημέρωσης από την πλευρά της κυβέρνησης έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση σύγχυσης στους κόλπους των τοπικών κοινωνιών αλλά και τη διατήρηση της ανησυχίας των κατοίκων, γεγονός που δοκιμάζει την κοινωνική συνοχή. 

«Ως εκ τούτου εκ μέρους της ΚΕΔΕ ζητώ την άμεση σύγκληση της Κοινής Επιτροπής Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προσφυγικών Ροών, προκειμένου να έχουμε άμεση ενημέρωση για τις αποφάσεις της κυβέρνησης σχετικά την οργάνωση, τη λειτουργία και τα χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης των κόμβων υποδοχής, καθώς και για το χωροθετικό σχεδιασμό των χώρων φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα», υπογραμμίζει ο κ. Πατούλης.

Στην Επιτροπή εκ μέρους της αυτοδιοίκησης συμμετέχουν εκτός του Γιώργου Πατούλη οι δήμαρχοι Λέσβου Σπύρος Γαληνός, Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος, Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης, Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης, Κω Γιώργος Κυρίτσης, Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος (είναι και πρόεδρος της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου) και εκπρόσωπος της ΕΕΤΑΑ.