Να... μιλήσουν τα κινητά τω δύο τζιχαντιστών, ενός 29χρονου Βόσνιου κι ενός 20χρονου από την Υεμένη, που συνελήφθησαν με... χατζάρες στην Αλεξανδρούπολη, περιμένει η αντιτρομοκρατική.


Οι δυο νεαροί είχαν μείνει για μερικές ημέρες στην Αθήνα, πριν κατευθυνθούν στη βόρεια Ελλάδα και η Αντιτρομοκρατική αναζητά τη διαδρομή τους.

Αναζητούνται, πλέον, αυτοί με τους οποίους οι δυο συλληφθέντες επικοινώνησαν για το χρονικό διάστημα που έμεναν στην Αθήνα -είχαν φτάσει στις 22 Ιανουαρίου και αναχώρησαν στις 28 για Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη- ενώ θα υπάρξει και συνεργασία με τις σουηδικές αρχές. Στα εργαστήρια της Αντιτρομοκρατικής, ειδικοί προσπαθούν να ανακτήσουν τα δεδομένα των συσκευών, καθώς, από ό,τι φαίνεται, οι δυο νεαροί είχαν σβήσει τα τηλεφωνήματα που έκαναν και τα μηνύματα που τυχόν είχαν στείλει τόσο σε Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες.

Οι δύο ύποπτοι, οι οποίοι αναμένεται να οδηγηθούν στον ανακριτή την Τρίτη, εμμένουν στην αρχική τους δήλωση ότι προορισμός του ταξιδιού τους ήταν το χωριό Πέπλος, το οποίο θα επισκέπτονταν ως... τουρίστες. Φυσικά, όλοι οι Εβρίτες γνωρίζουν πως, το μόνο... αξιοθέατο του Πέπλου, πέρα από ότι είναι ένα γραφικό παραμεθόριο χωριό, είναι η γέφυρα Κήπων, από όπου περνά κάποιος στην Τουρκία...

Πάντως, οι δυο νεαροί, από την πρώτη στιγμή της σύλληψής τους εξέφρασαν την έκπληξή τους για την τροπή που πήρε το ταξίδι τους, αναίτια όπως αναφέρουν, εξαιτίας του εντοπισμού των δύο μαχαιριών, για τα οποία φέρεται πως δήλωσαν ότι εάν είχαν σκεφτεί πως θα τους έφερναν σε αυτή τη θέση, δεν θα τα έφεραν στις αποσκευές τους.

Δε ζήτησαν ούτε δικηγόρο

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν ζητήσει τη συνδρομή δικηγόρου, όπως δικαιούνταν κατά την πρώτη ανάγνωση του κατηγορητηρίου, στάση που ενδέχεται να διαφοροποιηθεί εν όψει της παρουσίας τους ενώπιον του ανακριτή την Τρίτη.

Της εξακρίβωσης των στοιχείων τους ακολούθησε η γνωστοποίηση μέσω του Τύπου του βεβαρημένου παρελθόντος του 29χρονου, ο οποίος είχε καταδικαστεί στη Βοσνία πριν από περίπου μία δεκαετία για εμπλοκή σε τρομοκρατική οργάνωση και σχεδιασμό επιθέσεων κατά δυτικών στόχων.

Η παρουσία τους στην Ελλάδα γέννησε ερωτηματικά αφενός επειδή μεσολάβησαν περίπου έξι ημέρες από την άφιξή τους στο αεροδρόμιο της Αθήνας ως και τη μετάβασή τους στην Αλεξανδρούπολη, που, όπως υποστηρίζουν, ήταν ο προορισμός του ταξιδιού τους στην Ελλάδα και αφετέρου γιατί η επιλογή της έκδοσης εισιτηρίου για τον Πέπλο προέκυψε με βάση τις πληροφορίες που ζήτησαν από το ΚΤΕΛ για το πλησιέστερο χωριό στο τελωνείο των Κήπων .

Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη των διωκτικών αρχών υποστηρίζουν πως ο εντοπισμός τους έγινε τυχαία στο ΚΤΕΛ Αλεξανδρούπολης, καθώς κρίθηκαν ύποπτοι και κατά την έρευνα που ακολούθησε διαπιστώθηκε το «βιογραφικό» τους.

Υπενθυμίζεται πως στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. που εκδόθηκε την Κυριακή μετά τον θόρυβο που είχε προκληθεί αναφερόταν: «Συνελήφθησαν την 28.1.2016 το μεσημέρι στην Αλεξανδρούπολη από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙΑΣ, σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης, ένας 29χρονος υπήκοος Σουηδίας και ένας 20χρονος υπήκοος Υεμένης, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων. Ειδικότερα, ύστερα από σχετικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στους παραπάνω, βρέθηκαν στην κατοχή τους και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, δύο μαχαίρια, με μήκος λάμας 32 και 23 εκατοστών, αορτήρας πολεμικού όπλου, κινητά τηλέφωνα και διάφορα χρηματικά ποσά. Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον αρμόδιο εισαγγελέα».

Τα αντικείμενα που βρέθηκαν στην κατοχή τους τα είχαν αγοράσει στην Αθήνα, κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες έχει επιβεβαιωθεί κατά την έρευνα.

Ωστόσο, τα ίδια στελέχη δεν έκρυβαν τη δυσαρέσκεια τους για το γεγονός πως δεν είχαν καμία ενημέρωση από τις σουηδικές αρχές για τη μετακίνηση των υπόπτων και από τα διαβατήριά τους διαπιστώνεται πως δεν έμεναν στη Σουηδία αλλά ταξίδεψαν και σε άλλες χώρες το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Τι λέγεται στη Σουηδία

Στις πρώτες ειδήσεις των σουηδικών μέσων μαζικής ενημέρωσης βρέθηκε η σύλληψη των δυο υπόπτων στην Αλεξανδρούπολη. Το πρακτορείο ειδήσεων ΤΤ επικαλούμενο ελληνική αστυνομική πηγή λέει ότι οι δυο συνελήφθησαν σε έλεγχο ρουτίνας και κατά την έρευνα στις βαλίτσες βρέθηκαν τα δυο μαχαίρια.

Η εφημερίδα «Aftonbladet» σημειώνει ότι το σουηδικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε τη σύλληψη των δυο σουηδών πολιτών χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες για την ταυτότητά τους.

Επιπλέον η σουηδική υπηρεσία πληροφοριών υποστήριξε ότι υπάρχει συνεργασία με όλες τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής.

Aκόμη η εφημερίδα «Dagens Nyheter» γράφει στο σχετικό άρθρο της ότι περίπου 300 σουηδοί πολίτες εκτιμάται ότι έφυγαν από τη σκανδιναβική χώρα για να πολεμήσουν στις τάξεις του ισλαμικού κράτους, όμως ελάχιστοι από αυτούς έχουν καταδικαστεί. Φιλοξενεί επίσης και απόψεις ειδικών που λένε ότι ο 29χρονος πιθανότατα θα απελαθεί στη Σουηδία και δεν τον απασχολεί η σύλληψή του.