Κόντρα, μεταξύ του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη και του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο, Σταύρου Καλαφάτη, φούντωσε με αφορμή τις σημερινές δηλώσεις του πρώτου στο ραδιοφωνικό σταθμό "Πρακτορείο".


"Ο τρόπος με τον οποίο ασκεί την αντιπολίτευση είναι τόσο παλαιοκομματικός και δύσκολος κι αυτό με στεναχωρεί. Γιατί η διοίκηση πρέπει πάντοτε να λειτουργεί με μια καλή αντιπολίτευση. Η αντιπολίτευση δημιουργεί προβλήματα στο αποτεφρωτήριο ή δεν παίρνει θέση για το Μετρό. Να θυμίσω ότι ο Σταύρος Καλαφάτης ήταν υπουργός Περιβάλλοντος και όχι μόνο δεν παίρνει ξεκάθαρη θέση για το Μετρό αλλά στηρίζει την ανόητη θέση που αντιτίθεται στην πρόταση που κάναμε εμείς για το Σταθμό της Βενιζέλου", δήλωσε ο κ. Μπουτάρης.

Λίγο αργότερα, ο Στ. Καλαφάτης, απαντούσε: "Σε σχέση με το αποτεφρωτήριο, έχει ληφθεί απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για τη δημιουργία του από το 2011. Υπάρχει, πλέον, καθαρό νομικό-θεσμικό πλαίσιο, ενώ δεν υπάρχει καμία αντίδραση από πλευράς της μείζονος αντιπολίτευσης. Το ότι δεν προχώρησε ούτε βήμα είναι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ευθύνη της διοίκησης Μπουτάρη. Για το μετρό, η θέση του Στ. Καλαφάτη και των «Εντάξει» είναι ότι το έργο μπορεί να συνυπάρξει με τα αρχαία, χωρίς να αφαιρεθεί ο κομβικός σταθμός Βενιζέλου. Το μόνο θολό σε αυτήν την υπόθεση είναι το σκαρίφημα του σταθμού Βενιζέλου που έβγαλε ο δήμαρχος, λες και ήταν λαγός από το καπέλο του ταχυδακτυλουργού, στη συνεδρίαση της επιτροπής της Βουλής, κάνοντας προσωπική πολιτική και μη υλοποιώντας την υπόσχεσή του ότι θα κατατεθεί κανονική μελέτη".

Περί... ατάκας

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Μπουτάρης έλεγε: "Και ατακαδόρος είμαι και ανοίγω την πόλη. Δεν κυβερνάς όμως με ατάκες. Αυτές είναι το αλατάκι και το πιπεράκι. Γιατί δεν λένε κι αυτοί;". Κι ο κ. Καλαφάτης απαντούσε: "Δηλώνει ότι είναι ατακαδόρος για το... καλό της πόλης και μας προτείνει να το κάνουμε κι εμείς. Η θέση μας είναι ότι οι ατάκες βοηθάνε επικοινωνιακά, προσωπικά και αποκλειστικά μόνον τον ατακαδόρο. Ούτε την καθημερινότητα του πολίτη βελτιώνουν ούτε δημιουργούν προοπτική για τον τόπο".

Για τις "σκιές" που φαίνεται πως υπάρχουν σε υποθέσεις διαγωνισμών της καθαριότητας, σύμφωνα με καταγγελίες της αντιπολίτευσης, ο δήμαρχος υποστηρίζει: "Με τους διαγωνισμούς έχουμε θέμα γενικότερα. 'Οποια περίπτωση σκοντάφτει ή έχει σκοτεινό σημείο και υπάρχει ανάγκη να γίνει ΕΔΕ θα προχωράμε". Κι ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης απαντά: "Θέλει να μας κάνει και μάθημα, για το πώς να αντιπολιτευόμαστε. Δεν του αρέσει ο μεθοδικός και τεκμηριωμένος τρόπος που έχουμε επιλέξει, με αδιάσειστα -γραπτά- στοιχεία, που πολλές φορές προέρχονται από τις ίδιες του τις υπηρεσίες και που δείχνουν ότι “κάτι σάπιο συμβαίνει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας”. Θέλει να γίνουμε κι εμείς (πολυ)λογάδες".

Οι ευθύνες για το αποτεφρωτήριο

Για το αποτεφρωτήριο νεκρών, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, είπε στη συνέντευξή του: ""Με εκνευρίζουν αφόρητα πολύ οι καθυστερήσεις. Δεν μπορώ να σου περιγράψω. Γυρνάω σπίτι και λέω τι έκανες πάλι σήμερα; Τίποτα. Το αποτεφρωτήριο είναι κολλημένο εδώ και ένα χρόνο και κανένας δεν μπορεί να καταλάβει γιατί. Θα είχαμε ήδη 4.000 καύσεις εάν ήταν ιδιώτης. Είμαστε στην οριστικοποίηση της αγοράς του ακινήτου και παράλληλα κάνουμε μια έρευνα να βρούμε τρεις οίκους του εξωτερικού που θα αναλάβουν πακέτο και το κτίσμα και το μηχανολογικό εξοπλισμό".

Για το ίδιο θέμα, ο κ. Καλαφάτης απάντησε: "Έχει ληφθεί απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για τη δημιουργία του από το 2011. Υπάρχει, πλέον, καθαρό νομικό-θεσμικό πλαίσιο, ενώ δεν υπάρχει καμία αντίδραση από πλευράς της μείζονος αντιπολίτευσης. Το ότι δεν προχώρησε ούτε βήμα είναι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ευθύνη της διοίκησης Μπουτάρη".

Εκατό χρόνια... Μπουτάρης

Η απάντηση Καλαφάτη εμπεριέχει και δύο... καρφιά: Το πρώτο για το πρόβλημα του κυκλοφοριακού ("ο συμπολίτης δεν καταλαβαίνει από απαγορεύσεις", λέει ο δήμαρχος, "πέντε χρόνια μετά την ανάληψη της διοίκησης από την “ομάδα” του, ακόμη ονειρεύεται να το λύσει", απαντά η αντιπολίτευση) και για το ότι σκοπεύει να παραμείνει δήμαρχος ως τα... εκατό του χρόνια ("θα είμαι δήμαρχος μέχρι να πεθάνω. Εάν γίνω 100 χρονών και έχει άλλες τρεις θητείες, μέχρι 100 χρονών θα είμαι δήμαρχος", λέει ο Μπουτάρης, "ας αφήσει να επιλέξουμε εμείς το πώς θα εργαστούμε για το καλό της πόλης κι ας φροντίσει να ξεμπερδέψει με τους Δελφίνους του, που τους απογοήτευσε σήμερα, αφού πρέπει, πια, να αντιλήφθηκαν ότι δαχτυλίδι διαδοχής δεν βλέπουν από τον δήμαρχο", απαντά ο Καλαφάτης).