Ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) και ο Δήμος Παύλου Μελά συμφώνησαν για την υλοποίηση του προγράμματος «Χρησιμοποιώ το αστικό λεωφορείο … ασφαλώς, στο Δήμο Παύλου Μελά»,
το οποίο θα παρακολουθήσουν πάνω από 700 μαθητές Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης Δημοτικού, κατά τη σχολική περίοδο 2016 -2017.

Πρόκειται για μια καμπάνια ευαισθητοποίησης με θέμα την αστική κινητικότητα η οποία ολοκληρώθηκε με επιτυχία και σε άλλους δήμους (Πυλαίας – Χορτιάτη, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Ωραιοκάστρου), στην περίπτωση όμως του Δήμου Παύλου Μελά, θα δοθεί έμφαση και στα Άτομα με Αναπηρίες (Α.μεΑ.) και θα συμπεριληφθεί Ειδικό Δημοτικό Σχολείο στις σχολικές μονάδες που θα παρακολουθήσουν την πρωτοποριακή εκπαιδευτική παρουσίαση του ΟΑΣΘ.

Να σημειωθεί ότι ο Οργανισμός με ιδιαίτερη ευαισθησία στα Α.μεΑ. προσφέρει ειδικά διασκευασμένα οχήματα, ενώ ήδη έχει εγκατασταθεί το σύστημα της ηχητικής αναγγελίας των διερχόμενων λεωφορείων από έξυπνες τηλεματικές στάσεις, με χειρισμό από τα χειριστήρια που χρησιμοποιούν τα άτομα με πρόβλημα όρασης και για τους φωτεινούς σηματοδότες.

Στη δράση «Χρησιμοποιώ το αστικό λεωφορείο … ασφαλώς», περιλαμβάνονται παρουσιάσεις για τις εξυπηρετήσεις και τον τρόπο χρήσης των Αστικών Μέσων Μεταφοράς, από ειδική ομάδα συγκοινωνιολόγων του ΟΑΣΘ προς τους μαθητές. 

Οι εκπαιδευτικές παρουσιάσεις περιλαμβάνουν δύο ενότητες:

Το θεωρητικό μέρος που πραγματοποιείται μέσα στην τάξη, όπου παρουσιάζονται θέματα που αφορούν: στα Αστικά Μέσα Μεταφοράς, με έμφαση στο Αστικό Λεωφορείο, στην εξέλιξη της Αστικής Συγκοινωνίας στη Θεσσαλονίκη, στη λειτουργία της Πολιτιστικής Γραμμής του ΟΑΣΘ με τα ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία της πόλης και στο σύστημα Τηλεματικής του ΟΑΣΘ με ταυτόχρονη επίδειξη της λειτουργίας του. Για την πρόκληση ενδιαφέροντος και την κατανόηση του θέματος από τους μικρούς μαθητές μας, χρησιμοποιούνται multimedia εφαρμογές με χρήση διαδικτύου.Το πρακτικό μέρος, που υλοποιείται μέσα στους αύλειους χώρους των σχολείων, όπου πρωταγωνιστεί ένα σταθμευμένο αστικό λεωφορείο. Συγκεκριμένα, πραγματοποιείται επίδειξη του τρόπου χρήσης και συμπεριφοράς των επιβατών μέσα στο Αστικό Λεωφορείο, με αναφορά στην αμφίδρομη σχέση τους με τους εργαζομένους του ΟΑΣΘ (σταθμάρχες, ελεγκτές, οδηγούς).

Η καμπάνια προβλέπει επίσης, περαιτέρω ενεργό συμμετοχή των μαθητών και πέραν της εκπαιδευτικής παρουσίασης, μέσα από ατομικές και ομαδικές δημιουργίες ανά σχολείο, όπως φωτογραφίες, ζωγραφιές, σκίτσα και κείμενα, με θέμα τα «Αστικά Μέσα Μεταφοράς».