Τα τεράστια οικονομικά προβλήματα των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης, προκάλεσαν ερώσηση, στη Βουλή, προς τους υπουργούς Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων και Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού.


Την ερώτηση κατέθεσαν ο Υπεύθυνος του Τομέα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Θεσσαλονίκης, κ. Σταύρος Καλαφάτης και ο Υπεύθυνος του Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Όπως δήλωσαν οι δύο βουλευτές, «η κυβερνητική ανεπάρκεια δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για τη λειτουργία των Κέντρων Διά Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ), των οποίων η λειτουργία σταματάει στις 29 Φεβρουαρίου 2016.  Η Κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες της». 

Εξήγησαν ότι πολλές εκατοντάδες είναι τα τμήματα μάθησης που λειτουργούν, τα τελευταία χρόνια, σε 235 Δήμους σε ολόκληρη την χώρα και πάνω από 250.000 είναι οι ωφελούμενοι. Και υπογράμμισαν:

«Αν και τα κέντρα χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά προγράμματα, από τα 2,11 δις ευρώ των προγραμμάτων αυτών, μόλις τα 30.000.000 κατευθύνονται στα ΚΔΒΜ.  Επιπλέον, η Κυβέρνηση καθυστέρησε την έναρξη του προγράμματος (αντί για τον Οκτώβριο το πρόγραμμα άρχισε το Δεκέμβριο) με κίνδυνο την αναστολή λειτουργίας των κέντρων. Κάτι τέτοιο θα σημάνει την πλήρη ακύρωση στην πράξη της δημόσιας, δωρεάν παρεχόμενης εκπαίδευσης ενηλίκων. Η απρόσκοπτη λειτουργία των Κέντρων Διά Βίου Μάθησης είναι επιβεβλημένη, όχι μόνον για την αγορά εργασίας, αλλά και για την κοινωνική συνοχή σε περίοδο ιδίως οξύτατης οικονομικής κρίσης».