Με δύο πλειστηριασμούς ακινήτων ξεπαγώνει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων την πολιτική των πλειστηριασμών για χρέη προς το Δημόσιο.

Ύστερα από μακρά περίοδο αποχής από πλειστηριασμούς λόγω των capital controls, η ΓΓΔΕ βγάζει στο σφυρί ένα αγροτεμάχιο και ένα διαμέρισμα με στόχο ελάχιστα έσοδα, της τάξεως των 66.000 ευρώ.

Σύμφωνα με Τα Νέα, όπως προκύπτει από τις αναγγελίες πλειστηριασμών οι οποίες δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα publicrevenue.gr, στις 16 Μαρτίου βγαίνει σε πλειστηριασμό αγροτεμάχιο 1.632 τ.μ. στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής με τιμή πρώτης προσφοράς 10.400 ευρώ και ακολουθεί στις 13 Απριλίου στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης διαμέρισμα 66 τ.μ. στη Θεσσαλονίκη με τιμή πρώτης προσφοράς 56.000 ευρώ.

Και τα δύο ακίνητα βγαίνουν σε πλειστηριασμό από τη ΦΑΕ Θεσσαλονίκης, κάτι το οποίο σημαίνει πως αποτελούν περιουσιακά στοιχεία επιχειρήσεων με ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Οι πλειστηριασμοί ακινήτων εξαιτίας ληξιπρόθεσμων οφειλών αποδίδουν από ελάχιστα έως τίποτα στα έσοδα του Δημοσίου, καθώς συνήθως κηρύσσονται άγονοι. Ασκούν όμως πίεση στους φορολογουμένους προκειμένου να ρυθμίσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους.

Πέρυσι το υπουργείο Οικονομικών βρέθηκε αντιμέτωπο με νέα ληξιπρόθεσμα χρέη 13,480 δισ. ευρώ, εκ των οποίων με διάφορα μέσα, από ρυθμίσεις έως κατασχέσεις, εισπράχθηκαν τελικά 2,2 δισ.