Για τον κίνδυνο διάλυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω της στάσης κάποιων χωρών στην προσφυγική κρίση προειδοποιούν ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.


Χαρακτηρίζουν «ψευδολύσεις» ενδεχόμενο επίσημο ή de facto αποκλεισμό μιας χώρας από την Σένγκεν. 

Καλούν δε όλους να εργαστούν προκειμένου καμία χώρα να μην εξωθηθεί εκτός Ευρωζώνης ή Σένγκεν, αλλά και προκειμένου οι Βρετανοί πολίτες να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής τους στην ΕΕ.

Σε κοινή επιστολή τους προς τους σοσιαλδημοκράτες αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τους σοσιαλδημοκράτες υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, τους προέδρους των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων της Ευρώπης και προς τον πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Ευρώπης και με κοινοποίηση προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον α' αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και προς τους αρχηγούς των κρατών και κυβερνήσεων και των υπουργών Εξωτερικων των Δυτικών Βαλκανίων, τους σοσιαλδημοκράτες προέδρους των κομμάτων των ίδιων χωρών και τον υπουργό Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας, οι κύριοι Γκάμπριελ και Σταϊνμάιερ τονίζουν:  «Πρέπει να δείξουμε ότι η Ευρώπη είναι ικανή για δράση και ικανή για δυναμικές κοινές λύσεις». 

Επισημαίνουν ότι η Ευρώπη «βρίσκεται ενώπιον της μάλλον μεγαλύτερης πρόκλησης της ιστορίας της». 

Απορρίπτουν τα αιτήματα για μια πλήρη «απομόνωση» της Ευρώπης και ζητούν την βελτίωση του ελέγχου της προσφυγικής κίνησης και τη μείωση του αριθμού των προσφύγων. Δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις, ομολογούν, για να προσθέσουν: 

«Χρειαζόμαστε περισσότερη ειλικρίνεια στη συζήτηση. Σε αυτή την ειλικρίνεια περιλαμβάνεται και το ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Μια επίσημη αποβολή ενός κράτους-μέλους από την Ζώνη Σένγκεν ή ένας de facto αποκλεισμός είναι ψευδολύσεις που δηλητηριάζουν την ευρωπαϊκή συζήτηση. Δεν μπορείς έτσι απλά να καθορίσεις εκ νέου τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης χωρίς να λάβεις υπ' όψιν τα κράτη-μέλη που τα αφορά. Η Ευρώπη δεν μπορεί μόνο να απαιτεί, αλλά πρέπει και να βοηθά. Ειδικά στην φύλαξη των συνόρων είναι απαραίτητη επιπλέον στήριξη - υλική, οικονομική και σε προσωπικό». 

Στα εσωτερικά σύνορα της Ευρώπης, επισημαίνουν, πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα ώστε «να καταστεί δυνατός ένας καλύτερος έλεγχος και μια πιο αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών ροών. Τέτοια μέτρα πρέπει να συμφωνηθούν από κοινού και δεν πρέπει να στρέφονται μονομερώς εναντίον ενός κράτους-μέλους», χωρίς όμως αυτό να συμβεί σε βάρος των γειτόνων, αλλά υπηρετώντας την αποκατάσταση της τάξης στα σύνορα και την καλύτερη ταυτοποίηση των προσφύγων.