Τις ευθύνες της κυβέρνησης στο Προσφυγικό ζήτημα, «η οποία αδράνησε, όταν έπρεπε να δράσει», επισήμανε, στην παρέμβασή του, στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Εντάξει», βουλευτής, Σταύρος Καλαφάτης.


Όπως υπογράμμισε, το προσφυγικό αναδεικνύεται σε πιο σημαντικό θέμα και από αυτό της οικονομικής κρίσης. «Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για τη χώρα μας. Ταυτόχρονα είναι ένα πρόβλημα που αφορά την Ευρώπη αλλά και τη διεθνή κοινότητα στο σύνολο της», πρόσθεσε.

«Βέβαια, είναι άδικο να περιμένει κανείς από την Ελλάδα να αντιμετωπίσει μόνη της την κρίση. Όμως κι εδώ, διαπιστώνουμε, πάλι. καθυστερήσεις και παλινωδίες», υπογράμμισε.

Όπως είπε, σε επίπεδο δήμου, «πρέπει να πάρουμε το μερίδιο που μας αναλογεί, για να καταφέρουμε να προσφέρουμε ουσιαστική βοήθεια» και πρότεινε:

•       Να ζητήσουμε τη χειροπιαστή βοήθεια της πολιτείας.
•       Να πιέσουμε για την ενίσχυση των υπαρχουσών δομών.
•       Να απαιτήσουμε την πλήρη, έγκαιρη και αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων και των εργαλείων που έχουν διατεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
•       Να συμπαρασταθούμε στους δήμους οι οποίοι κυρίως καλούνται να σηκώσουν το βάρος.
•       Ως δήμος Θεσσαλονίκης, να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να συμβάλουμε στη βελτίωση της κατάστασης.

Όσο για την τοποθέτηση του δημάρχου Θεσσαλονίκης να εργαστούν οι πρόσφυγες στα χωράφια της Κεντρικής Μακεδονίας, όπως παλιά οι Αλβανοί μετανάστες, απάντησε: «Άλλοι καιροί κι άλλες καταστάσεις, τότε, δήμαρχε! Τώρα οι αγρότες, με τα μέτρα που έρχονται, δε θα μπορούν να διαβιώσουν και οι ίδιοι»…

Και τόνισε: «Η Θεσσαλονίκη έχει ξαναδεχτεί πρόσφυγες στους κόλπους της. Τους αγκάλιασε τότε, θα πράξει το ίδιο και τώρα».