Η Χάρπερ Λι, η Αμερικανίδα συγγραφέας του κλασικού πλέον μυθιστορήματος "Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια", η οποία περίμενε 55 χρόνια για να εκδώσει το δεύτερο μυθιστόρημά της, μια συνέχεια του πρώτου από μια πολύ διαφορετική οπτική γωνία, απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 89 ετών.


Ο θάνατος της Λι ανακοινώθηκε από έναν ιστότοπο της Αλαμπάμας, τον Al.com και επιβεβαιώθηκε από πολλές πηγές της ιδιαίτερης πατρίδας της, της πόλης Μονρόεβιλ.

Η Μαίρη Τζάκσον, μια δημοτική υπάλληλος του Μονρόεβιλ επιβεβαίωσε το γεγονός μιλώντας τηλεφωνικά στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Επί δεκαετίες όλοι πίστευαν ότι η Λι δεν θα έγραφε ποτέ ένα δεύτερο μυθιστόρημα, μετά τη συγκλονιστική ιστορία της μικρής Σκάουτ που βιώνει τις φυλετικές και κοινωνικές διακρίσεις στον αμερικανικό Νότο τη δεκαετία του 1930. Το βιβλίο απέσπασε το βραβείο Πούλιτζερ, μεταφράστηκε σε 40 γλώσσες και μεταφέρθηκε με επιτυχία στον κινηματογράφο.

Τον Ιούλιο του 2015 εκδόθηκε το δεύτερο βιβλίο της, το "Βάλε έναν φύλακα" που αποτέλεσε λογοτεχνικό γεγονός, αλλά και σοκ για πολλούς από τους θαυμαστές της Λι και του έργου της.

Στο πρώτο βιβλίο ο δικηγόρος Άτικους Φιντς, ο πατέρας της μικρής Σκάουτ που περιγράφει τα γεγονότα μέσα από την παιδική ματιά της, υπερασπίζεται ανεπιτυχώς έναν μαύρο που κατηγορείται αδίκως ότι βίασε μια λευκή. Όμως στον "Φύλακα", ο ηλικιωμένος πλέον Άτικους εμφανίζεται να έχει ρατσιστικές απόψεις, απογοητεύοντας την ενήλικη πλέον Σκάουτ.

Η Χάρπερ Λι φέρεται ότι έγραψε πρώτα το "Βάλε ένα φύλακα" αλλά, καθ' υπόδειξη ενός εκδότη, το άφησε στην άκρη για να αφηγηθεί την ιστορία των φυλετικών διακρίσεων στο Νότο μέσα από τα μάτια ενός παιδιού.