Με οικονομικά θέματα ασχολούνται τα βασικά πρωτοσέλιδα θέματα του Τύπου της Κυριακής. Από τα κόκκινα δάνεια ως τις νέες συντάξεις, αλλά και την... ανατροπή που έρχεται μέσα στο 2016!


Αναλυτικά:

ΑΚΡΟΠΟΛΗ: Σκάει η λίστα των εφοπλιστών με μαύρο χρήμα στο εξωτερικό

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας "στην λίστα εκτός από πολιτικούς, επιχειρηματίες, παρουσιαστές και συνδικαλιστές περιλαμβάνονται και επιφανείς εφοπλιστές!!! Μάλιστα κάποιοι απ' αυτούς είναι πολύ γνωστοί στο Πανελλήνιο, αφού δραστηριοποιούνται και σε άλλους τομείς..."

ΕΘΝΟΣ: Πώς θα "χτιστούν" οι νέες συντάξεις

"Τον τρόπο με τον οποίο θα «χτιστούν» οι νέες συντάξεις -με τις αλλαγές να ξεκινούν από τις εισφορές και να φτάνουν στον τρόπο υπολογισμού- παρουσιάζει στο κουαρτέτο η κυβέρνηση. Η τελική πρόταση είναι έτοιμη και περιλαμβάνει αλλαγές σε ορίζοντα τετραετίας, με το θέμα των κύριων συντάξεων να παραμένει «κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση. Στο νομοσχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας προβλέπεται πως οι κύριες συντάξεις θα υπολογίζονται «με κλιμακωτά ποσοστά αναπλήρωσης για ολόκληρο τον ασφαλιστικό βίο», γράφει η εφημερίδα.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Κυριάκος Μητσοτάκης : Ο άνθρωπος των Εβραίων με τα «δώρα» της Siemens

Η εφημερίδα γράφει: "Το κλείσιμο της υπόθεσης της Siemens έγινε για ένα και μόνο αποκλειστικό λόγο: Για να κρύψουν τα στοιχεία που απεδείκνυαν ότι Ελληνες πολιτικοί λάμβαναν χορηγίες από τη γερμανική εταιρεία. Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, που ομιλεί για ηθική και διαφάνεια, θα επέστρεφε τη χορηγία της Siemens εάν δεν αποκαλυπτόταν αυτή; Πόσοι άλλοι πολιτικοί πήραν ψυγεία, κουζίνες, τηλεφωνικά κέντρα και λοιπά και λοιπά, και δεν τα επέστρεψαν ποτέ επειδή κουκουλώθηκε το σκάνδαλο; "

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Όσα φέρνει το 2016

Στην εφημερίδα αρθρογραφούν για το 2016 οι Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Φώφη Γεννηματά, Σταύρος Θεοδωράκης, ενώ δίνει συνέντευξη ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΒΟΡΡΑΣ: Κατοχικές εικόνες στα σχολεία της δυτικής Θεσσαλονίκης

"Αυτό που ζούμε σε αυτή τη χώρα είναι βέβαιο ότι αποτελεί τον απόλυτο πολιτικό παραλογισμό. Από τη μία έχουμε έως και διθυράμβους για την προσήλωση και το ενδιαφέρον της Πολιτείας στο λεγόμενο μεταναστευτικό ρεύμα που μας κατακλύζει reus τελευταίους μήνες".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: 

Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι "ο νέος χρόνος θα σημαδευτεί από μία ακόμη ασφαλιστική μεταρρύθμιση, μετά τις τρεις που προηγήθηκαν, μία ανά... μνημόνιο, και θα σηματοδοτήσει τη 12η περικοπή των αποδοχών των συνταξιούχων. Όπως και εάν ονομαστούν δε αυτές οι περικοπές, έστω και εάν αφορούν μόνο τις επικουρικές, κατά βάση, και τη γλιτώσουν(;) προσωρινά οι κύριες συντάξεις, το αποτέλεσμα θα είναι ένα: ακόμη μεγαλύτερη βύθιση στο διαθέσιμο εισόδημα, περισσότερες οικογένειες σε απόγνωση, πτώση του τζίρου στην αγορά και υψηλότερη ανεργία, περισσότερα κόκκινα δάνεια".

Η ΕΠΟΧΗ: Ανοιχτά σύνορα ασφαλείς άνθρωποι

Η εφημερίδα παραθέτει τα εξής στοιχεία: "ο 2015, ένα εκατομμύριο πρόσφυγες εισήλθαν στην Ευρώπη, στην προσπάθεια τους για επιβίωση. Εξ αυτών, οι 818.654 πέρασαν τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα και οι 34.000 πέρασαν από το φράχτη του Έβρου. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί στη Μεσόγειο 3.406 θάνατοι προσφύγων που προσπαθούσαν να περάσουν τα ευρωπαϊκά σύνορα, με τους περισσότερους να σημειώνονται τον Απρίλιο (2.860). Σχεδόν όσοι κατάφεραν να μπουν σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα, έχουν καταθέσει αίτηση ασύλου (942.400), παρότι τα στοιχεία παροχής ασύλου το προηγούμενο έτος είναι άκρως απογοητευτικά, καθώς αιτήσεις εγκρίθηκαν μόλις σε 184.665 ανθρώπους".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Στουρνάρας: Σε σταυροδρόμι το 2016

Με άρθρο του στην «Κ», ο κ. Στουρνάρας προειδοποιεί ότι μια ενδεχόμενη αποτυχία στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά, επαναφέροντας στη μνήμη την αρνητική εμπειρία του πρώτου εξαμήνου του 2015. «Επανάληψη αυτής της εμπειρίας εμπεριέχει μεγάλους κινδύνους που δύσκολα θα τους αντέξει αυτή τη φορά η ελληνική οικονομία», επισημαίνει.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Στη...Βέρμαχτ το κατοχικό Ταμείο

Η εφημερίδα τονίζει ότι "στα χέρια των δανειστών μας θα βρίσκονται ουσιαστικά τα κλειδιά του νέου Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων, παρά τις αλλεπάλληλες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι οι ελληνικές Αρχές θα διαχειρίζονται το Κατοχικό Ταμείο και θα λειτουργεί με βάση το ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο περί ανωνύμων εταιριών. Προτού καν συσταθεί ο νέος φορέας, οι πιστωτές θα έχουν τον πρώτο λόγο στον σχεδιασμό του, ενώ ο έλεγχος των ξένων θα γίνει ακόμα ισχυρότερος, όταν πλέον αρχίσει να λειτουργεί, κάτι που προβλέπεται για το β' τρίμηνο του 2016 («λίγο πριν ή μετά το Πάσχα» είπε πριν από μερικές ημέρες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος)".

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ KONTRANEWS: 2016: Η χρονιά που θα κρίνει τον Αλέξη

Η εφημερίδα λέει για τον πρωθυπουργό ότι "πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να κυβερνήσει, ότι μπορεί να δαμάσει την κρίση, ότι μπορεί να αρχίσει να μειώνει την ανεργία, εξασφαλίζοντας επενδύσεις και δουλειές".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: 2016 στόχοι και προσδοκίες για το νέο έτος

Η εφημερίδα φιλοξενεί άρθρα προέδρων οικονομικών φορέων για τη χρονιά που έρχεται.

Ο ΛΟΓΟΣ: Σκληρό πόκερ με τους δανειστές

ΠΡΙΝ: Χρονιά αντεπίθεσης και ανατροπής το 2016

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Μια χρονιά προσχεδιασμένης επίθεσης στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα προδιαγράφεται το 2016. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να επικαλείται το αποτέλεσμα των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου, προκειμένου να υποστηρίζει ότι διαθέτει κοινωνική νομιμοποίηση για πς επιλογές του. Παρά το γεγονός ότι τα διαδοχικά αποκαλυπτήρια της θεωρίας του «αριστερού μνημονίου» και οι επιπτώσεις των δεσμεύσεων της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου, κάθε άλλο παρά συνηγορούν σε αυτή την κατεύθυνση".

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Στα «κοράκια» και η μοναδική κατοικία!

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα "Με μια δεύτερη συστημένη επιστολή -σε αρκετά πιο αυστηρό ύφος και τόνο- ξεκινά η νέα χρόνια για τους κόκκινους δανειολήπτες που δεν ανταποκρίθηκαν στις αρχικές επιστολές που έστειλαν οι τράπεζες. Οι επιστολές που έστειλαν οι τράπεζες αποτελούν την τελευταία ευκαιρία συμβιβασμού καθώς όσοι δανειολήπτες δεν ανταποκρίθηκαν συμπληρώνοντας την τυποποιημένη κατάσταση οικονομικής πληροφόρησης που συνοδεύει τις επιστολές των τραπεζών κινδυνεύουν άμεσα να θεωρηθούν μη συνεργάσιμοι, γεγονός που επιτρέπει στις τράπεζες να προβούν σε καταγγελία των δανειακών συμβάσεων και συνεπώς να κινήσουν διαδικασίες πλειστηριασμού".

ΤΟ ΑΡΘΡΟ: Τριτοκοσμικές ιδεοληψίες

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι "διαστάσεις ολικής οικονομικής καταστροφής τείνει να πάρει το κόστος των... διδάκτρων για την κυβέρνηση των μαθητευόμενων μάγων, καθώς το μέγεθος της απλοϊκότητας και της κουτοπονηριάς των στελεχών του οικονομικού επιτελείου και του Μεγάρου Μαξίμου είναι τέτοιο, ώστε να πέφτουν στο τραπέζι προτάσεις για το Ασφαλιστικό που αρκούν για να καταστρέψουν την ελληνική οικονομία. Πρόκειται για προτάσεις που συνιστούν απλοϊκές, όσο και αριστερίστικες ιδεοληψίες, οι οποίες αν εφαρμοστούν, όχι μόνο δε θα διασφαλίσουν στην κυβέρνηση την σωτηρία της εκλογικής της πελατείας, δηλαδή των συνταξιούχων, αλλά θα αποτελέσουν την χαριστική βολή για όλη την οικονομία και την κοινωνία, ενώ θα πολλαπλασιάσουν τους ανέργους σε αριθμούς-ρεκόρ, που μπορεί να φτάσουν και τα 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους". 

ΤΟ ΒΗΜΑ: Θολές ελπίδες για Ελλάδα και Ευρώπη

"«Η μοίρα μας, χυμένο μολύβι, δεν μπορεί ν' αλλάξει, δεν μπορεί να γίνει τίποτε». Ο στίχος του Γιώργου Σεφέρη εγκιβωτίζει μέσα στην απαισιοδοξία του τον απολογισμό του 2015 όπως τον αποτυπώνει η δημοσκόπηση της Κάπα Research για «Το Βήμα της Κυριακής»", γράφει η εφημερίδα. Και προσθέτει: "Όλα εξαρτώνται από τις αντοχές του κ. Τσίπρα και τις σχέσεις με τους εταίρους".

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: Κλειστό το ΣΔΟΕ από τον Σεπτέμβριο!

Όπως γράφει η εφημερίδα "Του πήραν τις αρμοδιότητες, με αποτέλεσμα 34.800 υποθέσεις, που έχουν πολύ... ψητό, να μουχλιάζουν στις ντουλάπες!1.000 εξειδικευμένα στελέχη τρεις μήνες κάθονται..."

ΤΟ ΧΩΝΙ: Υπό αυστηρό έλεγχο η κρατική διαφήμιση!

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι "καμία κυβέρνηση και κανένας υπουργός ή κρατικός παράγοντας δεν θα μπορεί να τα χρησιμοποιήσει για τις προσωπικές του δηµόσιες σχέσεις απέναντι στους αγαπημένους του μιντιάρχες, όπως κατά κόρον γινόταν μέχρι σήμερα.  Και, από την άλλη, κανένας μεγαλοεπιχειρηματίας δεν θα έχει τη δυνατότητα να ασκεί πιέσεις για να κατευθυνθούν πιστώσεις εκατομμυρίων όπου τον βολεύει. Το αλισβερίσι τελειώνει". 

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Διατροφικές «βόμβες» υγείας οι ξηροί καρποί

"Τελικά οι ξηροί καρποί είναι κάτι παραπάνω από διατροφικές βόμβες υγείας… είναι σχεδόν σωτήριοι! Δύο πρόσφατες αμερικανικές μελέτες στις οποίες συμμετείχαν εκατοντάδες χιλιάδες εθελοντές έδειξαν πως όσο περισσότερους ξηρούς καρπούς κατανάλωναν τόσο λιγότερες πιθανότητες είχαν να πεθάνουν από καρκίνο και καρδιοπάθεια, γράφει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς». Μία άλλη, που διεξήχθη στην Ισπανία, έδειξε ότι η θνησιμότητα ήταν μειωμένη σε ομάδα εθελοντών που ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή εμπλουτισμένη με έξτρα ποσότητες ξηρών καρπών", γράφει η εφημερίδα. 


REAL NEWS: Αλέξης Τσίπρας: Δεν θα υποκύψουμε με παράλογες απαιτήσεις

Η εφημερίδα κυκλοφορεί σήμερα με αποκλειστική συνέντευξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ο οποίος μεταξύ άλλων δηλώνει: "Δεν θα υποκύψουμε σε παράλογες απαιτήσεις". Ο πρωθυπουργός στέλνει μήνυμα προς τους δανειστές: "θα τηρήσουμε κατά γράμμα τη συμφωνία, χωρίς όμως να δεχθούμε αδικίες". Ο κ. Τσίπρας χαρακτηρίζει "όνειρα θερινής νυκτός" τα σενάρια για οικουμενική κυβέρνηση, δηλώνει ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι απολύτως συμπαγής και εκτιμά ότι οι βουλευτές που θα υπερψηφίσουν το ασφαλιστικό θα είναι περισσότεροι από 153.