Επιφυλακτικοί, όσον αφορά το νέο δανεισμό που σχεδιάζει ο δήμος Θεσσαλονίκης, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, εμφανίστηκαν οι σύμβουλοι της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Θεσσαλονίκης.

Όπως επεσήμαναν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που βρίσκεται σε εξέλιξη:

«Η διοίκηση του δήμου σκοπεύει με άλλο ένα δάνειο, να καλύψει την ανυπαρξία της σε έργα υποδομής και να κτίσει το μέλλον της πόλης με δανεικά. Πολύ συνηθισμένη πρακτική για μια διοίκηση που θέλει να εμφανίζεται προοδευτική. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε ότι είναι η ίδια διοίκηση που:
  • Θέλει να χαρακτηρίζει τους προϋπολογισμούς της πραγματικούς και ισοσκελισμένους και να παρουσιάζει την εικόνα ενός "οικονομικά εύρωστου" δήμου.
  • Με ιδιαίτερη ευκολία αποφάσισε να παραχωρήσει –πρώτη από όλους- αποθεματικά ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ στην κυβέρνηση.
  • Πριν έναν χρόνο κι ενώ κατέγραφε στον προϋπολογισμό της αποθεματικά δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, σκόπευε σε δανειοδότηση ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ, μέσω του προγράμματος JESICCA. Κι αφού, επί ένα χρόνο, απασχόλησε τις οικονομικές υπηρεσίες του δήμου και το δημοτικό συμβούλιο, λόγω της προχειρότητας και της ανικανότητάς της, απέτυχε κι εκεί.
Το θηριώδες ύψος του ποσού, η υποθήκευση του μέλλοντος των Θεσσαλονικέων για πάρα πολλά χρόνια, η μέχρι τώρα διαχείριση σοβαρών ζητημάτων από πλευράς διοίκησης και η αναγκαιότητα που φαίνεται να μας παρουσιάζει, η οποία είναι αντίθετη με την πραγματικότητα την οποία, ως τώρα υπερασπιζόταν όσον αφορά τα οικονομικά δεδομένα πυκνώνουν, την ομίχλη και δημιουργούν πάρα πολλά ερωτηματικά. Πολύ φοβόμαστε ότι είναι δύσκολο να λάβουμε απαντήσεις».

Απαντώντας ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, στην τοποθέτηση αυτή, δήλωσε: «Είναι κακή η αντίληψη που έχετε για τον δανεισμό»...