Ιδιαίτερα αισιόδοξος για το νέο έτος εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος στην καθιερωμένη τελετή με τις πρωτοχρονιάτικες ευχές από την πολιτική, θρησκευτική και στρατιωτική ηγεσία, στο Προεδρικό Μέγαρο.


Μάλιστα, με το που πήγε να του ευχηθεί  ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπραςμ αντί άλλης ευχής ή έστω προτροπής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του είπε: «Του χρόνου και με γραβάτα, γιατί του χρόνου θα έχουμε βγει από το μνημόνιο».

Και ο πρωθυπουργός απάντησε: «Εγώ έβαλα τον πήχη ψηλά στην πενταετία. Εσύ θα είσαι τότε».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνομίλησε και με πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση στον οποίο είπε, αφήνοντας αιχμές για την προκάτοχό του Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Μπράβο που ξανάφτιαξες τη Βουλή που ξέραμε». Ο κ. Βούτσης ευχήθηκε για ειρήνη στην Ευρώπη «μπας και πάρουμε κι εμείς κανένα αντίδωρο».

«Τα έχεις καταφέρει πολύ καλά και μπράβο σου» είπε ο κ. Παυλόπουλος στο θερμό τετ α τετ και με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Πλακιωτάκη τον οποίο συνέχαρη για τους χειρισμούς του.

Εν συνεχεία σε μία σύντομη συζήτηση (εκτός κάμερας) με τους δημοσιογράφους, είπε: «Οι εκλογές έδειξαν ότι ο λαός θέλει την Ελλάδα στην Ευρώπη. Ομόνοια των πολιτικών δυνάμεων δε σημαίνει προτροπή για συγκυβέρνηση, αλλά συνεννόηση στα μεγάλα ζητήματα του έθνους». Όταν τον ρώτησαν αν εννοεί την ψήφιση των νομοσχεδίων από όλες τις πλευρές, απάντησε: «Δεν ομιλώ για νομοσχέδια, αλλά εάν κάτι που είναι σημαντικό εκεί που αφορά την πορεία του τόπου, τότε να δούμε τι θα κάνουμε για να δείξουμε ότι είμαστε όλοι μαζί». Και έφερε ως παράδειγμα τις 220 ψήφους που απέσπασε η συμφωνία από τη Βουλή: «Δεν ξέρετε τι απήχηση είχε αυτό στο εξωτερικό», είπε συγκεκριμένα.

Όταν τον ρώτησαν αν σκοπεύει να αναλάβει ρόλο, είπε: «Αν χρειαστεί η δική μου παρέμβαση να είστε σίγουροι ότι αυτή θα υπάρξει, στο πλαίσιο βεβαίως των αρμοδιοτήτων που προβλέπονται στο Σύνταγμα». Πάντως, για το προσφυγικό, απέκλεισε τη σύγκλιση από τον ίδιο του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, λέγοντας ότι είναι ζήτημα του Πρωθυπουργού.

Εξέφρασε την αισιοδοξία του και για την αξιολόγηση: «Είμαι αισιόδοξος ότι εντός Ιανουαρίου θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και τότε μπορούμε να απαιτήσουμε και αυτά που μας αναλογούν, όχι μόνο στο θέμα του χρέους αλλά και αλλού». Αισιόδοξος ήταν και για τον ρόλο των εταίρων(«Η ΕΕ και η ΕΚΤ από τη στιγμή που εκπληρώνει η χώρα τις υποχρεώσεις της, και τις εκπληρώνει, πρέπει να αναλάβει τις υποχρεώσεις της και εκείνη και οι εταίροι μας»), αλλά και για την απομείωση των επιτοκίων(«πρέπει να υπάρξει στην ΕΚΤ να δέχεται ελληνικά ομόλογα»).

Όσο για τις τελευταίες γερμανικές δηλώσεις περί Σένγκεν, ήταν καταπέλτης: «Όσοι κάνουν δηλώσεις για τη συνθήκη Σέγκεν, δεν ξέρουν τι είναι η συνθήκη Σέγκεν και έχουν άγνοια του θεσμικού κεκτημένου της ΕΕ»,  τόνισε.