Κάθε χρόνο και χειρότερα... Μόνον αυτό μπορείς να πεις για τον περίφημο στολισμό της Θεσσαλονίκης. Από το θεοσκότεινο Χριστουγεννιάτικο δάσος, φθάσαμε, εφέτος, στις θορυβώδεις γεννήτριες ηλεκτρικού ρεύματος!


Απόψε άναψαν τα λαμπιόνια του Χριστουγεννιάτικου Δένδρου της πλατείας Αριστοτέλους. Ήταν η επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων με τις οποίες ο εμπορικός κόσμος της Θεσσαλονίκης ευελπιστεί να φέρει κόσμο στην αγορά, με διπλό σκοπό: Να περάσει λίγες ευχάριστες ώρες με τα παιδιά του και να αγοράσει και τίποτε από τα μαγαζιά του κέντρου...



Η συζήτηση ξεκίνησε από νωρίς (από πέρσι τέτοια εποχή ζητούσε, η αντιπολίτευση στο δήμο, να προγραμματιστούν οι εκδηλώσεις, από το καλοκαίρι ζήτησε προτάσεις η διοίκηση του δήμου, αλλά οι μόνοι που ανταποκρίθηκαν ήταν οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης "Εντάξει"...). Τελικά καταλήξαμε σε έναν διαγωνισμό, για να πάρει το "έργο" κάποιος ιδιώτης, που έστησε ένα καρουζέλ, ένα παγοδρόμιο και μια παγοτσουλήθρα, μερικούς πλαστικούς τάρανδους, έναν πλαστικό Αγιοβασίλη, μια Φάτνη, μια σκηνή, το σπίτι του Άι - Βασίλη (με προφανείς σκοπούς να βγάλει κανένα φράγκο) και.. έξω από την πόρτα.



Αυτά κάτω από την οδό Μητροπόλεως. Πάνω; Το... απόλυτο χάος. Κάθε μισό μέτρο κι ένας μικροπωλητής: Μαλλί της γριάς, κάστανα, σαλέπι, κουλούρια, λουκουμάδες. 

Και πάνω από όλα οι γεννήτριες! Γεννήτρια για το Καρουζέλ, γεννήτρια για το παγοδρόμιο, γεννήτρια για το σπιτάκι του Άι Βασίλη, γεννήτρια για το μαλλί της γριάς, για τα σπόρια, για τα "βρόμικα", για τα πάντα... Απίστευτος θόρυβος και ουσία... μηδέν.



Αύριο θα έχουμε άλλη γιορτή: Στο Εκθεσιακό Πάρκο της ΔΕΘ, θα ανοίξει το... Σεράι του Πασά (γιατί κάτι τέτοιο σου έρχεται στο μυαλό όταν βλέπεις την κεντρική είσοδο της ΔΕΘ στην πλατεία ΧΑΝΘ). Άλλα πυροτεχνήματα, άλλα Καρουζέλ, άλλα σπιτάκια των ξωτικών κι άλλο σπίτι, του άλλου Άι Βασίλη... Ο δικός μου Αϊ Βασίλης είναι... καλύτερος από το δικό σου!

Την ίδια στιγμή, γιορτινές μέρες, οι γειτονιές της Θεσσαλονίκης είναι θεοσκότεινες. Τα καταστήματα στη Δελφών, την Τούμπα, την Τριανδρία, κλειστά. Μόνον γύρω από τις εκκλησίες, οι ιερείς έχουν κρεμάσει κεριά από λεντ και εικόνες της Γέννησης...

Ας το πάρουμε απόφαση. Η παράδοσή μας δεν είναι συμβατή ούτε με τα σκοτεινά Χριστουγεννιάτικα δάση, ούτε με τις κινέζικες πλαστικουριές. Καλή η προσπάθεια τόνωσης της αγοράς, αλλά κάτι τέτοιο δεν επιτυγχάνεται ούτε με παγοτσουλήθρες, ούτε με αναιμικά πυροτεχνήματα, ούτε με επιπλέοντα Χριστουγεννιάτικα Δένδρα, ούτε με παραμύθια με ξωτικά που παρουσιάζουν πρωτοποριακές θεατρικές ομάδες. Για να τονωθεί η αγορά χρειάζεται να περισσέψει κανένα ευρώ στις τσέπες μας. Κι αυτό δε θα γίνει τα Χριστούγεννα του 2015. Ούτε καν τα Χριστούγεννα του 2016...

Ας κάνουμε, λοιπόν, καμία βόλτα στην πλατεία, μαζί με τα 16χρονα, που χαίρονται, ανέμελα, τη ζωή, φιλιούνται χωρίς να μας δίνουν σημασία (και καλά κάνουν) και πατινάρουν στο παγοδρόμιο.

Και του χρόνου...