Ασφαλιστικό, αντικειμενικές αξίες και η λίστα της Ρηνανίας φιγουράρουν στα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.


Αναλυτικά:

ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ: Ο Τσίπρας δίνει το νερό δώρο στους φίλους του Ολάντ

« “Πουλάνε to νερό, πουλάνε τη ΔΕΗ, σε λίγο θα πουλήσουνε και την Κομοτηνή”! Πόσο επίκαιρο είναι ιο σύνθημα! Μόνο που ήιαν γραμμένο σε πανό πίσω από την πλάτη του Αλέξη Ταίπρα, τον Μάρτιο του 2014, όταν μιλούσε, σε περιοδεία του στη Θράκη, κατακεραυνώνοντας την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου για τις σχεδιαζόμενες αποκρατικοποιήσεις. Ο σημερινός πρωθυπουργός όχι μόνο ξέχασε την προεκλογική του υπόσχεση «μόνο πάνω από το πτώμα μου θα πουληθεί η ΕΥΔΑΠ»- προς τους εργαζομένους, αλλά έστειλε χθες και τον Γιάννη Μπενίση -διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας και σύντροφο στη ζωή της Ρένας Δούρου- να υποδεχθεί τους Γάλλους ενδιαφερόμενους αγοραστές», τονίζει η εφημερίδα.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: «Ηχηρά ονόματα στη «λίστα της Ρηνανίας»

Η εφημερίδα γράφει: «Με τους καλύτερους οιωνούς ανοίγει η έρευνα για τη περίφημη «λίστα Βεστφαλίας-Ρηνανίας μετά το ντου των εισαγγελέων, με τη συνδρομή της Αστυνομίας, στα γραφεία του υποκαταστήματος της τράπεζας UBS, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής».

ΕΘΝΟΣ: «Αλλάξτε τώρα τις αντικειμενικές αξίες»

Η εφημερίδα σημειώνει: «Τελεσίγραφο για να αλλάξουν άμεσα οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων στέλνει με απόφαση βόμβα η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η ετυμηγορία του ανωτάτου δικαστηρίου ανοίγει ουσιαστικά τον δρόμο σε μειώσεις φόρων που σχετίζονται με ακίνητα ή ακόμα και σε επιστροφές ποσών».

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Το χρονικό των γεγονότων

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι «μπορει ακόμα να μην άρχισε ο "θερμός" πόλεμος Ρωσίας-Τουρκίας, αλλά σίγουρα ζούμε αυτή την στιγμή έναν "ψυχρό" πόλεμο αναμεταξύ τους. Το κυριότερο είναι, που δεν ξέρουμε πού ακριβώς θα οδηγήσει αυτή η ρωσο-τουρκική σύγκρουση που άρχισε, γιατί υπάρχουν πάρα πολλοί άλυτοι παράγοντες στις σχέσεις των δύο χωρών. Παράδειγμα, η ανάμιξη του NATO, του οποίου μέλος είναι η Τουρκία. Πόσο κόστος για την Ρωσία θα είχε μία επίθεση της κατά της Τουρκίας, με δεδομένο ότι οι ΗΠΑ-ΝΑΤΟ δεν θα το άφηναν να περάσει έτσι;...»

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «7 ανατροπές στη διαδοχική ασφάλιση»

Η εφημερίδα γράφει: «Οι ασφαλισμένοι θα συνταξιοδοτούνται από το Ταμείο με τα περισσότερα ένσημα. Πώς επηρεάζονται τα όρια ηλικίας. Με ποιο τρόπο θα συντομευθεί η έκδοση απόφασης και πώς θα ξεμπλοκάρουν οι λίστες των εν αναμονή συνταξιούχων. Απλοποιείται ο τρόπος υπολογισμού για το ποσό κάθε Ταμείου».

ΕΣΤΙΑ: «Ζητείται αντιπολίτευσις»

Η εφημερίδα τονίζει: «Στο δημοκρατικό πολίτευμα η συγκυβέρνησις και η αντιπολίτευσις συναποτελούν από κοινού το σύστημα διακυβερνήσεως της χώρας. Σε μία περίπτωση που έχουμε συμπολίτευση χωρίς αντιπολίτευση, μείζονα και ελάσσονα, δεν ομιλούμε για δημοκρατία αλλά για απολυταρχία».

Η ΑΥΓΗ: «Έφοδος για 2 δισ. ευρώ»

Σύμφωνα με την εφημερίδα: «Έσοδα από κατασχέσεις και πρόστιμα, που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οικονομικών παραγόντων μπορεί να ξεπεράσουν και τα 2 δισ. ευρώ, αναμένεται να αποφέρει η αξιοποίηση της λίστας Ελλήνων καταθετών σε τέσσερις ελβετικές τράπεζες, η οποία έγινε γνωστή ως «λίστα Μπόργκιανς» από το όνομα του υπουργού Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, που την παρέδωσε στις ελληνικές αρχές».

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: «Ονόματα και διευθύνσεις, παρακαλώ!»

Η εφημερίδα γράφει: «Ποσά από 1,5 έως 12 εκατ. ευρώ είχαν Έλληνες καταθέτες στο παράρτημα της UBS. Αυτά ήρθαν στο φως έπειτα από μια πρωτοφανή επιχείρηση αστυνομίας και οικονομικών εισαγγελέων στα «κλειστά» γραφεία, τα οποία όμως λειτουργούσαν».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Σε κλοιό πιέσεων για το προσφυγικό»

Η εφημερίδα αναφέρει: «Αντιμέτωπη με πλήθος πιέσεων αναμένεται να βρεθεί η Αθήνα στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ που πραγματοποιείται αύριο και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες με βασικό θέμα το προσφυγικό».

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Τα νέα σενάρια απομακρύνουν ξανά το μετρό

Όπως τονίζει η εφημερίδα, «δεκαπέντε ημέρες μετά την υποτιθέμενη ανακοίνωση της λύσης για την άρση του αδιεξόδου από τον υπουργό Υποδομών Χρ. Σπίρτζη το υπουργείο φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο υπογραφής μιας συμφωνίας με τον εργολάβο, την οποία θα χαρακτηρίσει ενδιάμεση. Η συμφωνία αυτή θα βοηθήσει στην επανέναρξη των εργασιών, μέχρι να εκδοθούν οι αποφάσεις των διαιτητικών δικαστηρίων, στα οποία έχει προσφύγει η ανάδοχος κοινοπραξία διεκδικώντας αποζημιώσεις για καθυστερήσεις και αλλαγή αντικειμένων στο έργο. Το σχέδιο της ενδιάμεσης συμφωνίας θα ορίζει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του μετρό, πιθανόν στο τέλος του 2019».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: «Καμιά συναίνεση- κλιμακώνουμε με νέα απεργία το Γενάρη»

Η εφημερίδα αναφέρει: «Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά τις ημερομηνίες συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, χιλιάδες εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, μικρομεσαίοι αγρότες, νεολαία και γυναίκες λαϊκών στρωμάτων, διαδήλωσαν χτες ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα».

ΤΑ ΝΕΑ: «Ραντεβού τον Φλεβάρη»

Η εφημερίδα σημειώνει: «Ραντεβού τον Φλεβάρη με τα –πολύ- δύσκολα του Ασφαλιστικού και του Αγροτικού δίνει πλέον η κυβέρνηση η οποία πέρα νωρίς πρόβλημα τον κάβο των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων και των υπόλοιπων προαπαιτουμένων για τη δόση του ενός δισ. ευρώ».

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: «Χωρίς προστασία» ενάντια στη μηνιγγίτιδα

«Ένας από τους μεγαλύτερους εφιάλτες για τους γονείς είναι η μηνιγγίτιδα, ειδικά τους μήνες του χειμώνα. Παρά το γεγονός ότι, εδώ και έναν χρόνο διατίθεται στην Ελλάδα το νέο εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα τύπου Β, η μη ένταξη του στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού λόγω κόστους και της αδυναμίας πολλών γονέων να το πληρώσουν από την τσέπη τους, αφήνει έκθετα χιλιάδες παιδιά. Και όλα αυτά τη στιγμή, που ενώ η χώρα μας διαθέτει τη μεγαλύτερη αναλογία παιδιάτρων στην Ευρώπη, το υψηλό επίπεδο κατάρτισης τους δεν εγγυάται την έγκαιρη διάγνωση της μηνιγγίτιδας», τονίζει η εφημερίδα.

ESPRESSO: Άστεγο Ελληνόπουλο θάμπωσε δύο αγγέλους

Για να μην... παίρνετε θάρρος, αυτά συμβαίνουν στην Καλιφόρνια: «Δυο «άγγελοι» άγγιξαν με το μαγικό ραβδάκι της διασημότητας τους νεαρό άστεγο ελληνικής καταγωγής, ο οποίος πλέον κάνει τα πρώτα πολλά υποσχόμενα βήματά του στο μόντελινγκ και βάζει τις βάσεις για τη μεγάλη ζωή που πάντα ονειρευόταν. Δεν πρόκειται για παραμύθι, αλλά για την παραμυθένια ιστορία του 20χρονου Τζον Οικονόμου, ο οποίος γεννήθηκε στο Ουισκόνσιν και του ς τελευταίους μήνες είχε κάνει σπίτι του τη γνωστή παραλία Βένις της Καλιφόρνιας. Εκεί η μοίρα του είχε κλείσει ραντεβού με τους «αγγέλους» της Victoria's Secret Τζίτζι Χαντίντ και Κένταλ Τζένερ», εξηγεί η εφημερίδα.

KONTRA NEWS: «Σαρωτικές συλλήψεις φοροφυγάδων»

Η εφημερίδα γράφει ότι «μαύρα Χριστούγεννα θα κάνουν οι μεγαλόσχημοι παράγοντες της διαπλοκής μεσάζοντες κλεφτοεργολάβοι εκδότες, κρατικοί αξιωματούχοι, εθισμένοι στη μίζα πολιτικοί και επίορκοι δικαστές».

STAR PRESS: Όργια με Βραζιλιάνες στην κοσμική Αθήνα

Η εφημερίδα αναφέρεται σε περίπτωση 45χρονου που δήλωνε «μπον βιβέρ» και διακινούσε ναρκωτικά, τα οποία έφερναν από το εξωτερικό καλλίγραμμες βραζιλιάνες, τις οποίες «πάσαρε» σε Αθηναίους του «καλού κόσμου».

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: «Αγωνία για τα έσοδα»

Η εφημερίδα σημειώνει: «Συγκράτηση δαπανών 3 δισ. λόγω της στάσης πληρωμών του Δημοσίου προς τρίτους. «Μαγική εικόνα» το πρωτογενές πλεόνασμα 4,3 δισ. Οι πολίτες πρέπει να πληρώσουν σε 15 ημέρες δόση ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας και ληξιπρόθεσμες οφειλές».

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: «Εξετάζουμε περαιτέρω εμπλοκή στην Ελλάδα»

Περαιτέρω εμπλοκή της Παγκόσμιας Τράπεζας και του IFC στις ελληνικές τράπεζες, με έμφαση στα «κόκκινα» δάνεια και τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων προαναγγέλλουν με κοινή τους συνέντευξη στη «Ν» ο Program Manager της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη Νότια Ευρώπη Dirk Reinermann και η Senior Country Officer του ιδιωτικού βραχίονα IFC Andrea Engel.