Τη διεξαγωγή της επόμενης κοινής Συνόδου σε ένα ελληνικό νησί πρότεινε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην παρέμβασή του στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, τονίζοντας παράλληλα ότι «τα σύνορα Ε.Ε. - Τουρκίας, πρέπει να γίνουν σύνορα συνεργασίας».


Ο κ. Τσίπρας χαιρέτισε την συνάντηση που, όπως είπε, γίνεται για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια, στη δίνη μιας μεγάλης προσφυγικής κρίσης, ενώ σημείωσε στη συνέχεια ότι η Ελλάδα δεν βλέπει ευκαιριακά την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας. Για την Ελλάδα, πρόσθεσε, ήταν μια στρατηγική επιλογή, προκειμένου να ενθαρρυνθεί η Τουρκία να προχωρήσει σε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για τη διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών και να επιλυθεί το Κυπριακό.

Με αυτή την λογική, είπε ο Πρωθυπουργός, «ξεκλειδώσαμε την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, τώρα, ξεκλειδώνουμε την αναθέρμανσή της».

Ο κ. Τσίπρας διευκρίνισε ότι προϋπόθεση να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία, είναι η επίλυση του Κυπριακού. Η δυνατότητα υπάρχει σήμερα ξανά μετά από δέκα χρόνια, καθώς ο Αναστασιάδης και ο Ακιντζί έχουν την βούληση για θετικά βήματα, ανέφερε ο Πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι οι δύο κοινότητες δεν χρειάζονται εγγυητές και ότι οι εγγυήτριες δυνάμεις πρέπει να αποσυρθούν και να τους αφήσουν να τα βρουν μεταξύ τους.

Για την κατάσταση στο Αιγαίο ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «η Ελλάδα και η Τουρκία ξοδεύουν αδιάκοπα χρήματα για παραβιάσεις και αναχαιτίσεις. Αντί να επενδύσουμε σε συνεργασία και ανάπτυξη, δίνουμε πόρους σε οπλικά συστήματα. Και ενώ τα συστήματά αυτά είναι της πιο σύγχρονης τεχνολογίας, δεν μπορούμε να πιάσουμε τους διακινητές», παρατήρησε.

Ο Πρωθυπουργός ζήτησε να προχωρήσει το Σχέδιο Δράσης Ε.Ε. - Τουρκίας, με ένα σοβαρό και αξιόπιστο και σοβαρό πρόγραμμα επανεγκατάστασης, ενώ υποστήριξε τη χαλάρωση των θεωρήσεων, για είσοδο Τούρκων πολιτών στην Ε.Ε.. Ζήτησε, επίσης, να εφαρμοστούν οι συμφωνίες επανεισδοχής Ελλάδας - Τουρκίας και Ε.Ε. - Τουρκίας.