Με δυσκολία έγινε η παροχή πρώτων βοηθειών και η διακομιδή του 32χρονου Μαροκινού που υπέστη ηλεκτροπληξία στην Ειδομένη, στο νοσοκομείο! Η σκηνή - ιατρείο ήταν... υπό πολιορκία!


Όπως περιγράφεται σε ανακοίνωση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, η σκηνή γέμισε από ανθρώπους που ουδεμία σχέση είχαν με την οργάνωση, με αποτέλεσμα οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό να μην μπορεί να κάνει τη δουλειά του! Μάλιστα, ακόμη και η διακομιδή του σοβαρότατα τραυματισμένου μετανάστη, έγινε με τα χίλια ζόρια!

Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση του ΕΕΣ:

"Η  ένταση και τα επεισόδια,  που προκλήθηκαν το μεσημέρι της 28ης Νοεμβρίου στο συνοριακό σταθμό Ειδομένης μεταξύ προσφύγων και αστυνομικών δυνάμεων των Σκοπίων, είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό περίπου 20 μεταναστών και προσφύγων τους οποίους περιέθαλψε ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός. 

Στον ίδιο χώρο, ένας 32χρονος   Μαροκινός μετανάστης, υπέστη ηλεκτροπληξία όταν ανέβηκε σε βαγόνι των σιδηροδρομικών γραμμών. Άμεση ήταν η επέμβαση των εθελοντών  Σαμαρειτών-Διασωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, οι οποίοι παρέλαβαν τον άτυχο άνδρα με φορείο και τον διακόμισαν στη γενική κλινική του Ερυθρού Σταυρού, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από γιατρούς και το προσωπικό. Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής του, κρίθηκε αναγκαία η εν συνεχεία διακομιδή του, με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, στο Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς, για την περαιτέρω νοσηλεία του.

Η διακομιδή του  τραυματία έγινε μετ΄ εμποδίων από τους εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού, διότι στο χώρο είχαν συρρεύσει άτομα που ουδεμία σχέση είχαν με το ανθρωπιστικό έργο του Ερυθρού Σταυρού,  παρεμποδίζοντας τόσο τη μεταφορά του με το φορείο, όσο και την παροχή των πρώτων βοηθειών, καθώς είχαν αποκλείσει την ιατρική σκηνή και επιχειρούσαν την είσοδό τους σε αυτήν, δυσχεραίνοντας το έργο του προσωπικού και των εθελοντών. 

Υπό τις ίδιες δυσχερείς συνθήκες παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες στην ιατρική σκηνή του Ερυθρού Σταυρού και στους 20 άλλους πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι τραυματίστηκαν στο κεφάλι και παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα από τη ρίψη χημικών στην συνοριακή γραμμή, από τις αρχές του γειτονικού κράτους.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός απευθύνει έκκληση προς όλους να σεβαστούν την ουδετερότητά του και να βοηθήσουν στη διαφύλαξη των ιατρείων και των χώρων του. Παρακαλεί θερμά όλους όσοι παραβρίσκονται στην ουδέτερη ζώνη να φροντίζουν οι χώροι του Ερυθρού Σταυρού να παραμένουν ελεύθεροι και προσβάσιμοι σε εκείνους που χρειάζονται πρώτες βοήθειες και ιατρική περίθαλψη, ώστε το προσωπικό και οι εθελοντές  του ανεμπόδιστα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και να επιτελούν την ανθρωπιστική αποστολή τους."