Σε Επίτιμους Διδάκτορες του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ θα αναγορευθούν ο Καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου Harvard Μασαχουσέτης, Ευάγγελος Γραγουδάς και ο Καθηγητής Οφθαλμολογίας
του Πανεπιστημίου της Λωζάνης, Λεωνίδας Ζωγράφος.


Η Τελετή Αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 18.30, στην Αίθουσα Τελετών του Παλαιού Κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

Τις προσφωνήσεις θα κάνουν ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας, καθηγητής Γεώργιος Καρακιουλάκης, ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Περικλής Μήτκας, ο πρόεδρος του τμήματος Ιατρικής, καθηγητής Αλέξανδρος Γαρύφαλλος.  

Τους επαίνους των καθηγητών θα εκφωνήσουν ο διευθυντής της Β’ Οφθαλμολογικής Κλινικής του ΑΠΘ, καθηγητής Σταύρος Δημητράκος κι  ο διευθυντής της Α’ Οφθαλμολογικής Κλινικής του ΑΠΘ, καθηγητής Παναγιώτης Οικονομίδης.

Σύντομο Βιογραφικό Ευάγγελου Γραγουδά, Καθηγητή Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου Harvard Μασαχουσέτης

Γεννήθηκε στη Βρίσα Λέσβου. Αποφοίτησε την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εκπαιδεύθηκε στην Οφθαλμολογία στη Βοστώνη και ερεύνησε κατά τα νεανικά του χρόνια θέματα οφθαλμικής μικροαγγειοπάθειας στο Harvard, όπου διδάσκει από το 1975.

Διαχειρίστηκε πολλές δεκάδες προγράμματα ως κύριος ερευνητής. Έχει συγγράψει 260 πρωτότυπες δημοσιεύσεις, 130 κεφάλαια σε βιβλία και έχει εκδώσει 10 βιβλία και μονογραφίες. Έτυχε δεκάδων κορυφαίων διακρίσεων και τιμητικών τίτλων.

Οι κυριότερες συμβολές του είναι: Η ακτινοβολία οφθαλμικών όγκων με δέσμη πρωτονίων, η φωτοδυναμική θεραπεία οφθαλμικής νεοαγγείωσης και όγκων και η χρήση αντι-αγγειογενετικών παραγόντων στην οφθαλμική νεοαγγείωση.

Περιλαμβάνεται στους 100 κορυφαίους Οφθαλμιάτρους στον κόσμο, τιμήθηκε με την ίδρυση της Έδρας Γραγουδά από το Πανεπιστήμιο Harvard, ανέδειξε εκατοντάδες μαθητές και βοήθησε αμέτρητους ανθρώπους ανά την υφήλιο.

Σύντομο Βιογραφικό Λεωνίδα Ζωγράφου, Καθηγητή Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Λωζάνης

Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Αποφοίτησε την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εκπαιδεύθηκε στην Οφθαλμολογία στη Λωζάννη, όπου ερεύνησε θέματα παθολογίας του βυθού του οφθαλμού και οφθαλμικής ογκολογίας.

Χαρισματικός δάσκαλος από το 1975, τιμήθηκε με το βραβείο ρητορικής στην ιατρική εκπαίδευση και προσεκλήθη σε 400 διαλέξεις. Διαχειρίστηκε δεκάδες προγράμματα ως κύριος ερευνητής. Έχει συγγράψει 170 πρωτότυπες δημοσιεύσεις, 145 κεφάλαια σε βιβλία και έχει εκδώσει 4 βιβλία και μονογραφίες. Έτυχε δεκάδων κορυφαίων διακρίσεων και τιμητικών τίτλων.

Οι κυριότερες συμβολές του είναι: Η επανίδρυση της Οφθαλμολογικής Κλινικής της Λωζάννης, η ανάδειξή της στην κορυφαία της Ελβετίας και η ακτινοβολία οφθαλμικών όγκων με δέσμη πρωτονίων, ως πρωτοπόρος στην Ευρώπη.

Ανέδειξε εκατοντάδες μαθητές και βοήθησε αμέτρητους ανθρώπους ανά την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.