Νέοι τομείς κοινής δράσης, με αμοιβαία οφέλη, προβλέπονται στην ανανεωμένη συνεργασία μεταξύ του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, η οποία υπογράφτηκε σήμερα το πρωί σε εγκάρδιο κλίμα, στην Αίθουσα της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου.


O Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγητής Αχιλλέας Ζαπράνης, και ο Πρόεδρος του Δ.Σ.  του ΚΘΒΕ, Άρης Στυλιανού και ο Καλλιτεχνικός του Διευθυντής Γιάννης Αναστασάκης, χαρακτήρισαν την ανανέωση της συμφωνίας ως πολύ σημαντική συνεργασία μεταξύ δύο ενεργών και δραστήριων φορέων της Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Ζαπράνης, υποδεχόμενος, μαζί με τον Αναπληρωτή Πρύτανη του Πανεπιστημίου, καθηγητή Κώστα Παπαδόπουλο, τους εκπροσώπους του ΚΘΒΕ, επισήμανε ότι η ανανέωση της συμφωνίας που είχε συναφθεί πριν από ένα έτος, αντανακλά αφενός την εξαιρετική μέχρι σήμερα συνεργασία του Ιδρύματος με το Θέατρο, αφετέρου την εμμονή των Πρυτανικών Αρχών στην εξωστρέφεια του Πανεπιστημίου και τη διαρκή του προσπάθεια να συνεργαστεί με όσο το δυνατόν περισσότερους φορείς, ώστε να ωφελείται το κοινωνικό σύνολο. 

«Δεν αντιλαμβανόμαστε το Πανεπιστήμιο ως ένα χώρο όπου απλώς διεξάγονται μαθήματα και εξετάσεις. Πιστεύουμε ότι πρέπει να είναι διασυνδεδεμένο με την κοινωνία και για το σκοπό αυτόν προχωρούμε σε πλήθος συνεργασιών. Μεταξύ αυτών θεωρούμε ότι ίσως σημαντικότερη να είναι αυτή με το Κρατικό Θέατρο», τόνισε ο κ. Ζαπράνης.

«Προσδοκούμε πολλά και αμοιβαία οφέλη από τη συνεργασία μας με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας», υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Κρατικού Θεάτρου, Άρης Στυλιανού, ο οποίος αφού ευχαρίστησε το Πανεπιστήμιο για την μέχρι σήμερα συνεργασία, ανέφερε ως παράδειγμα τις δύο πρόσφατες παραστάσεις με την «Απολογία του Σωκράτη», οι οποίες δόθηκαν με εξαιρετική επιτυχία στους χώρους του ΠΑΜΑΚ. Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι «επιδιώκουμε ανάλογες δράσεις με όλους τους σημαντικούς φορείς όχι μόνο της Θεσσαλονίκης, αλλά και όλης της Βόρειας Ελλάδας, ώστε να εκπληρώσουμε το ρόλο μας ως Κρατικό Θέατρο και να αναδείξουμε την καλλιτεχνική δραστηριότητα όχι μόνον στην περιοχή αλλά και στα Βαλκάνια γενικότερα.»

«Παιδεία και πολιτισμός είναι αλληλένδετα και με βάση αυτή τη σχέση είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε και να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής, Γιάννης Αναστασάκης. «Θα είμαστε δίπλα σας και θα είσαστε δίπλα μας, ώστε μαζί να βελτιώσουμε όσο μπορούμε τη δύσκολη κατάσταση την οποία αντιμετωπίζουμε όλοι». Όπως είπε, ο κ. Αναστασάκης «ο πολιτισμός, το τελευταίο τρίμηνο που αναλάβαμε, φροντίζουμε να διαχέεται όσο το δυνατό σε περισσότερα σημεία της πόλης, εξελίσσοντας παλιές και δημιουργώντας νέες συμφωνίες, έτσι ώστε, αν είναι δυνατόν, να τονώσουμε με τις δράσεις μας και το ηθικό των πολιτών».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, όσον αφορά τις δυνατότητες αξιοποίησης της τεχνογνωσίας του Πανεπιστημίου για τη βελτίωση των οικονομικών του ΚΘΒΕ, ο Πρύτανης, κ. Ζαπράνης, επισήμανε ότι αυτό ήδη προβλέπεται στη συμφωνία που υπογράφτηκε, ενώ επιπλέον παρατήρησε ότι εξετάζεται η αξιοποίηση της Μονάδας Ερευνών Κοινής Γνώμης του Πανεπιστημίου, η οποία θα διαμορφώσει ειδικά ερωτηματολόγια, για να εντοπίσει τις προτιμήσεις του κοινού που παρακολουθεί θέατρο. Με τον τρόπο αυτό, όπως είπε, θα βοηθηθεί η διοίκηση και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής να διαμορφώσουν άποψη για το πρόγραμμα, που ενδεχομένως θα ενισχύσει και τα έσοδα του Κρατικού Θεάτρου.