Σε τροχιά επανεκκίνησης μπαίνει το μετρό της Θεσσαλονίκης, καθώς, όπως δήλωσε ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, στο τέλος Νοεμβρίου θα ανακοινωθεί η οριστική συμφωνία με την ανάδοχο κοινοπραξία προκειμένου οι εργασίες να ξαναρχίσουν με το νέο έτος.


Μετά το τέλος της συνάντησης που είχε το Σάββατο, στη Θεσσαλονίκη, με εκπροσώπους των σωματείων εργαζομένων, ο κ. Σπίρτζης εξήγησε ότι η συμφωνία των δύο μερών θα βασιστεί στις αποφάσεις των διαιτητικών δικαστηρίων.

Βέβαια, αυτή η επανεκκίνηση δε θα μας βγει... τζάμπα. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, η καταρχήν συμφωνία με τον εργολάβο για τις έως τώρα εξωσυμβατικές απαιτήσεις του, ύψους περίπου 680 εκατ. ευρώ και με εκτελεσμένο μόλις περίπου το 30% του φυσικού αντικειμένου, προβλέπει την καταβολή ποσού άλλων 170 έως 200 εκατ. ευρώ. Στο ποσό αυτό θα πρέπει να προστεθούν κάποια δεκάδες ή και εκατοντάδες εκατομμύρια για ανάλογες απαιτήσεις, οι οποίες θα προκύψουν έως την ολοκλήρωση και του υπολοίπου 70% του έργου. Υπό αυτά τα δεδομένα το συνολικό κόστος της βασικής γραμμής του μετρό θα αυξηθεί κατά τουλάχιστον 30%, αγγίζοντας τα 1,3 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου 300 εκατ. ευρώ πάνω από τον αρχικό προϋπολογισμό του.

Τι θα γίνει με τη Βενιζέλου

Όσο για τον περίφημο σταθμό «Βενιζέλου», ο κ. Σπίρτζης δήλωσε. «Είναι ένας κρίσιμος σταθμός για το έργο, όπως είναι πολύ σημαντικά και τα ευρήματα των ανασκαφών. Εάν η διευθέτηση των αρχαιοτήτων δεν έχει τελειώσει έως την ολοκλήρωση του έργου, τότε ο σταθμός θα “κουμπώσει” στη βασική γραμμή αργότερα, όπως έχει γίνει κατά κόρον στην Αθήνα».


Μάλιστα, σε δηλώσεις του στην τοπική εφημερίδα «Θεσσαλονίκη», ο υπουργός άφησε αιχμές κατά των ενεργειών του δημάρχου, Γιάννη Μπουτάρη: «Για το τι πρέπει να γίνει στη Βενιζέλου, θα πρέπει να το αποφασίσουν οι αρμόδιοι. Το ρόλο της διευθύνουσας υπηρεσίας δεν θα τον παίξει ούτε ο υπουργός ούτε κανένας άλλος παράγοντας. Υπάρχουν επιστήμονες που εργάζονται στο έργο, υπάρχουν μελετητές που έχουν μπει από όλους τους αρχαιολογικούς φορείς. Θα ολοκληρωθούν πρώτα οι αρχαιολογικές εργασίες και στη συνέχεια θα δοθεί μια τεχνική λύση, που θα σέβεται την πολιτιστική κληρονομιά της Θεσσαλονίκης και τα ευρήματα, για να προχωρήσει και ο σταθμός της Βενιζέλου», τόνισε.