Συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε προχθές Τετάρτη στην Αποθήκη Γ’, στο πλαίσιο του 56ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Για τέταρτη συνεχή χρονιά, οι θεατές του Φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία να δουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα τις τρεις ταινίες που διαγωνίζονται για το συγκεκριμένο βραβείο. Πρόκειται για τα φιλμ Mediterranea του Τζόνας Καρπινιάνο (Ιταλία, Γαλλία, ΗΠΑ, Γερμανία, Κατάρ), Ατίθασες / Mustang της Ντενίζ Γιαμζέ Εργουβέν (Γαλλία, Γερμανία, Τουρκία) και Μάθημα / The Lesson των Κριστίνα Γκρόζεβα και Πέταρ Βαλτσάνοφ (Βουλγαρία-Ελλάδα), το οποίο συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα του 55ου ΦΚΘ.

Το «παρών» στη συνέντευξη Τύπου έδωσε ο Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο κριτικός κινηματογράφου και δημοσιογράφος Γιώργος Κρασσακόπουλος, ο οποίος φέτος συμμετέχει στην κριτική επιτροπή για την επιλογή των ταινιών.

Όπως ανέφερε ο κ. Αντωνακόπουλος, το βραβείο LUX εντάσσεται στην προσπάθεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να προβάλλει την ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά. «Η προσπάθειά μας ξεκίνησε το 2007, φέτος είναι η ένατη χρονιά που απονέμεται το βραβείο LUX. Στόχος είναι η υποστήριξη του ποιοτικού ευρωπαϊκού κινηματογράφου. Πιστεύουμε ότι έτσι ενθαρρύνονται παραγωγοί και κινηματογραφιστές να μπαίνουν σε διαδικασία προάσπισης των ευρωπαϊκών κινηματογραφικών αξιών, τις οποίες δεν θα δείτε σε αμερικάνικες παραγωγές». 

Αν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν απονέμει χρηματικό έπαθλο, χρηματοδοτεί τον υποτιτλισμό των τριών ταινιών που είναι υποψήφιες για το βραβείο στις 24 γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βοηθά στην προβολή τους, είτε μέσω της διαδικτυακής τηλεόρασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕuroparlTV) είτε μέσω της συνεργασίας με ευρωπαϊκά φεστιβάλ κινηματογράφου, εξήγησε ο κ. Αντωνακόπουλος. Και πρόσθεσε: «Πολλές από αυτές τις ταινίες έχουν καταθέσει τα διαπιστευτήριά τους ως ποιοτικά φιλμ, τα οποία ξεχωρίζουν οι άνθρωποι του κινηματογράφου και η τελική επιλογή γίνεται με μεγάλη προεργασία. Οι ταινίες που επιλέγονται είναι συμπαραγωγές, με έντονα διαπολιτισμικό χαρακτήρα. Προβάλλονται οι ευρωπαϊκές πανανθρώπινες αξίες με εξαιρετικά ενδιαφέροντα τρόπο. Ο στόχος είναι κάθε ταινία να μιλήσει στον θεατή, να τον προβληματίσει για το κοινό ευρωπαϊκό σπίτι που μοιραζόμαστε, για την αλληλεγγύη, την ανεκτικότητα στη διαφορετικότητα, που είναι πολύ σημαντικές αξίες για την πορεία της Ευρώπης συνολικά».

Η απονομή του βραβείου LUX θα γίνει στις 25 Νοεμβρίου στο Στρασβούργο. Τη διαδικασία επιλογής των δέκα επικρατέστερων ταινιών και τελικά των τριών υποψηφίων για το βραβείο εξήγησε ο Γιώργος Κρασσακόπουλος, ως μέλος της φετινής κριτικής επιτροπής. Η επιτροπή απαρτίζεται από είκοσι άτομα (4 παρατηρητές και 16 με δικαίωμα ψήφου), οι οποίοι είναι επαγγελματίες από το χώρο του κινηματογράφου, μεταξύ των οποίων παραγωγοί και διανομείς. 

«Φέτος για να επιλέξουμε τις δέκα επικρατέστερες ταινίες είδαμε 70 ευρωπαϊκές παραγωγές. Αναζητάμε όχι μόνο την καλλιτεχνική αξία μιας ταινίας, αλλά και το εάν πραγματεύεται ζητήματα καίρια που αφορούν την Ευρώπη του τώρα», ανέφερε ο κ. Κρασσακόπουλος, σημειώνοντας ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η τέχνη λειτουργεί «ως εργαλείο αναγνώρισης ανθρώπων, που μας φέρνει πιο κοντά στην Ευρώπη», όπως είπε. «Η τέχνη είναι μερικές φορές ο καλύτερος τρόπος για να κατανοήσεις την ανθρώπινη κατάσταση», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο ίδιος. 

Κατά τη διαδικασία επιλογής, κάθε μέλος της επιτροπής μπορεί να προτείνει πέντε ταινίες (εκ των οποίων δύο από τη χώρα του), ενώ προτάσεις μπορούν να υποβάλλουν και οι ίδιοι οι κινηματογραφιστές. Οι 10 επικρατέστερες ταινίες προβάλλονται στο φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι και στη συνέχεια ανακοινώνονται οι τρεις υποψήφιες, που προβάλλονται αρχικά στο φεστιβάλ Βενετίας και έπειτα, τον Νοέμβριο, σε ένα ευρύ δίκτυο φεστιβάλ κινηματογράφου σε όλη την Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και της Θεσσαλονίκης. Η δυνατότητα προβολής των ταινιών αυτών σε όλη την Ευρώπη είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για ταινίες που «εμπορικά δεν είναι πάντα εύκολες. Μέσω της επιλογής τους αποκτούν ‘’ορατότητα’’, γίνονται προσβάσιμες σε μεγαλύτερο κοινό και συχνά βλέπουμε ότι προχωρούν σε άλλους θεσμούς, ακόμα και σε υποψηφιότητα για Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας», επισήμανε ο κ. Κρασσακόπουλος. 

Οι τρεις υποψήφιες ταινίες προβάλλονται στους ευρωβουλευτές, οι οποίοι αποφασίζουν για το ποια θα βραβευθεί, ενώ η ψήφος του κοινού ανακοινώνεται μετά τη βράβευση, δίνοντας έτσι και την αναγνώριση των θεατών στην ταινία που εκείνοι θεωρούν ως την καλύτερη. Μπορεί οι περισσότεροι ευρωβουλευτές να μην έχουν επαγγελματική σχέση με τον κινηματογράφο, αλλά όπως σημείωσε ο κ. Αντωνακόπουλος «εκλέγονται σε 28 χώρες και εκπροσωπούν περισσότερα από 100 εθνικά πολιτικά κόμματα από όλες τις τάσεις». Σύμφωνα με τον ίδιο, «η διαδικασία αποτελεί μέρος της προσπάθειας ευαισθητοποίησης των πολιτικών για το πόσο σημαντικός είναι ο κινηματογράφος και τι επίδραση έχει στις κοινωνίες, αλλά και για το πόσο σημαντικό είναι να συντηρείται το σύστημα αξιών που προβάλλουν οι ταινίες. Ο τελικός στόχος είναι ένας θεσμός που εκλέγεται άμεσα από τους πολίτες σε μια περίοδο δύσκολη για την Ένωση, κατά την οποία χρειαζόμαστε την ανεκτικότητα, την αλληλοκατανόηση, την ανοχή στη διαφορετικότητα, την αλληλεγγύη και τη συνεργασία». Οι υπεύθυνοι του βραβείου LUX εξετάζουν το πώς στο μέλλον το κοινό θα έχει μεγαλύτερη εμπλοκή στη διαδικασία ανάδειξης των υποψήφιων ταινιών, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου, αλλά και τα ευρωπαϊκά βραβεία κινηματογράφου. 

Το κοινό έχει την δυνατότητα να ψηφίσει την ταινία της προτίμησής του στην ιστοσελίδα www.luxprize.eu ή στην αντίστοιχη σελίδα στο Facebook. Η ταινία που θα επικρατήσει σε ψήφους θα τιμηθεί με το βραβείο της Γνώμης του Κοινού, ενώ επίσης ένας ψηφοφόρος από το κοινό θα επιλεχθεί τυχαία για να παρακολουθήσει το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κάρλοβι Βάρι το 2016, όπου θα ανακοινωθεί το αποτέλεσμα της γνώμης του κοινού.