Εφόσον στην προηγούμενη ανάρτησή μας κάναμε λόγο για το ελληνικό πρόγραμμα του 56ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στις πέντε ελληνικές ταινίες που προβάλλονται σήμερα.

Στην «Zenaida» των Αλέξη Τσάφα και Γιάννη Φώτου (αίθ. Τώνια Μαρκετάκη, 15.00), η νεαρή ομώνυμη ηρωίδα φτάνει στην Ελλάδα από την Αφρική και αγωνίζεται να επιβιώσει σε μια εχθρική Αθήνα. Στα δεκαεννέα της χρόνια, η Ζενάιντα έχει ήδη γνωρίσει το σκληρό πρόσωπο του ευρωπαϊκού ονείρου. Γεννημένη στην Αφρική, θύμα trafficking, εγκλωβισμένη σε μια αφιλόξενη μεγαλούπολη, απλώς επιβιώνει, μοιράζοντας την καθημερινότητά της ανάμεσα στους πελάτες ενός σύγχρονου οίκου ανοχής και τις παραισθήσεις ναρκωτικών ουσιών, που της προσφέρουν την απόδραση από το παρόν, αλλά που ζωντανεύουν και εφιάλτες από το παρελθόν. Παράλληλες εικόνες της ζωής της, στη μιζέρια της αφρικάνικης φαβέλας και στην ψυχοφθόρα ευρωπαϊκή μεγαλούπολη. Το απόλυτο αδιέξοδο.

Η Ηρώ Δοντά και η Ναταλία Στράτου υπογράφουν την ταινία «Tabula Rasa» (αίθ. Σταύρος Τορνές, 15.30) με κεντρικό ήρωα έναν νεαρό μεγαλωμένο σε ορφανοτροφείο, ο οποίος στα 18 του εγκαταλείπει το ορφανοτροφείο, το μόνο μέρος που γνώρισε ποτέ. Όταν ξαφνικά ανακαλύπτει πως ο μόνος φίλος του, που άφησε πίσω στο ορφανοτροφείο, στάλθηκε μακριά στην πόλη της Αθήνας, ξεκινά ένα ταξίδι προς το άγνωστο με σκοπό να τον βρει. Ο πρωταγωνιστής είναι ένας ανώριμος και αφελής νεαρός που δεν γνωρίζει τίποτα για την ταυτότητά του. Όταν ξεκινάει το ταξίδι του, ξεκινά και να ζει. Το αγόρι μοιάζει με μια άγραφη πλάκα, που σταδιακά διαμορφώνεται από τους ανθρώπους που συναντά στην πορεία του και από κάθε νέα εμπειρία του. Η προσωπικότητά του και η κατανόησή του για τον κόσμο αλλάζουν, σε βαθμό που αναρωτιέται ποια τελικά είναι η πραγματική του ταυτότητα και τι δραματικές καταστάσεις θα βιώσει...

Στην ταινία «Από έρωτα» (αίθ. Τώνια Μαρκετάκη, 17.00) του Θοδωρή Αθερίδη ένας άνδρας νιώθει διχασμένος ανάμεσα σε δυο γυναίκες, οι οποίες συνυπάρχουν στη ζωή του με τον πιο παράδοξο τρόπο. Η ιστορία του πρωταγωνιστή Αντώνη ξεκινά δύο ημέρες πριν από τον επικείμενο γάμο του με τη νοσηλεύτρια Νατάσα, όταν αιφνιδιαστικά θα τον επισκεφτεί στο σπίτι του η Άννα, μια δημοσιογράφος με την οποία διατηρούσε σχέση παλαιότερα. Από τη συνάντηση αυτή θα αντιληφθούμε τον ζωντανό ακόμα έρωτα ανάμεσά τους. Ο Αντώνης δεν θα ματαιώσει το γάμο του με την Νατάσα, παρότι η Άννα νιώθει έντονη την επιθυμία της επανασύνδεσης. Τα πράγματα θα περιπλεχθούν ακόμα περισσότερο όταν θα ξεκινήσει η «διπλή ζωή» του Αντώνη μέσα στο ίδιο του το σπίτι. Τι θα συμβεί όταν η Άννα θα συνυπάρχει στον ίδιο χώρο με τη Νατάσα, όχι μόνο όταν η Νατάσα θα λείπει, αλλά κι όταν αυτή θα είναι μπροστά;

Στην ταινία «Ειμαρμένη» (αίθ. Τώνια Μαρκετάκη, 19.30) του Α.Ι. Μαριανού, μεταφερόμαστε σ’ ένα μικρό νησί, όπου κάποιος άγιος πρόκειται να αναγνωρισθεί επίσημα από την εκκλησία. Η εικόνα του δεν έχει πρόσωπο. Μια παράξενη παράδοση λέει πως ο άγιος κατέβηκε ένα βράδυ απ’ την εικόνα, πήγε στο πανηγύρι, σκανδάλισε τους πιστούς και ντράπηκε να επιστρέψει. Μετά από ένα καταστροφικό διήμερο, ένας συγγραφέας ανακαλύπτει πως υπήρξε ένας αγιογράφος που είχε κληθεί να τον αγιογραφήσει, μα με την έκλυτη ζωή που έκανε, έγινε αιτία ν’ αποδοθούν στον άγιο οι δικές του πράξεις. Πατώντας στο ατελές της αγιογραφίας του, οι νησιώτες φόρτωσαν στον άγιο τα κρίματα του αγιογράφου του. Στην προσπάθειά του ν’ ανακαλύψει την αλήθεια, ο συγγραφέας θα ’χει άσχημο τέλος. Πολύ αργότερα, ανακαλύπτεται το πτώμα του κακοποιημένο. Ένας ρεπόρτερ αναλαμβάνει να καλύψει το γεγονός, μα συναντά την κλειστή κοινωνία που αρνείται να μιλήσει.

Τέλος, μια ξεχωριστή διεισδυτική ματιά στις ερωτικές σχέσεις καταθέτει ο Σπύρος Αμοιρόπουλος στην ταινία «Στην κουζίνα» (αίθ. Τώνια Μαρκετάκη, 22.00), με επίκεντρο έξι ζευγάρια σε έξι διαφορετικές κουζίνες σε διαφορετικά χρονικά στάδια των σχέσεών τους. Βιώνουν μια ζωή που θα μπορούσε να είναι στην ουσία ενός και μόνο ζευγαριού. Αυτό το κοινό που ενώνει τα ζευγάρια ενός τόπου και όλου του κόσμου σε μια εμπειρία κοινή, μα και τόσο διαφορετική συνάμα. Το κάτι κοινό στην ιστορία των σχέσεών μας.