Το ελληνικό σινεμά πρωταγωνιστεί στο 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με 21 ταινίες μεγάλου μήκους, 16 ταινίες μικρού μήκους και 40 ελληνικές ταινίες κινουμένων σχεδίων που αναδεικνύουν το πολύμορφο τοπίο του εγχώριου κινηματογράφου.


Στο Φεστιβάλ θα προβληθούν 20 ταινίες μεγάλου μήκους: 14 σε πρώτη προβολή, κι ακόμα 6 ταινίες που έχουν ήδη πραγματοποιήσει πρεμιέρα. Απ' τις πρεμιέρες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η ειδική προβολή του «Chevalier» της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη, ένα φιλμ που έρχεται στη Θεσσαλονίκη μετά τις συμμετοχές στα φεστιβάλ του Λοκάρνο, του Λονδίνου (βραβείο καλύτερης ταινίας) και του Σεράγεβο (βραβείο ερμηνείας για το σύνολο του καστ και Ειδική Μνεία της Επιτροπής) αλλά και το «To ξύπνημα της άνοιξης» του Κωνσταντίνου Γιάνναρη (που προβλήθηκε χθες -sold out- και θα ξαναπροβληθεί αύριο).


Επίσης, φέτος, η διοργάνωση τιμά τον καταξιωμένο Έλληνα κινηματογραφιστή Νίκο Καβουκίδη, ο οποίος έχει υπηρετήσει επί έξι δεκαετίες τον ελληνικό κινηματογράφο, προβάλλοντας σε πρεμιέρα την ταινία «Ένα ταξίδι ζωής 60 χρόνων, Νίκος Καβουκίδης 1955 – 2015», σε σκηνοθετική επιμέλεια του ίδιου (Παρασκευή, 13/11, 19.30, αίθ. Παύλος Ζάννας). Το φιλμ καταγράφει τη δημιουργική του διαδρομή, γεμάτη με εικόνες, πρόσωπα, στιγμές και αγαπημένους συνεργάτες: από το ξεκίνημά του στη Φίνος Φιλμ σε ηλικία 15 ετών και τη μαθητεία δίπλα στον Φιλοποίμενα Φίνο και τον Ντίνο Κατσουρίδη, ως την καταξίωσή του ως διευθυντής φωτογραφίας και μοντέρ δεκάδων ταινιών του παλιού και νέου ελληνικού κινηματογράφου.


Παράλληλα, η φετινή διοργάνωση προτείνει ένα σπάνιο καλειδοσκόπιο εικόνων: το αφιέρωμα «70 Χρόνια Ελληνικό Animation», με 40 φιλμ μικρού μήκους που αποτυπώνουν διαχρονικά το αγαπημένο κινηματογραφικό είδος (Παρασκευή 13/11, 17.00 στον Παύλο Ζάννα , Σάββατο 14/11, 17.00 στον Παύλο Ζάννα, Κυριακή 15/11, 17.00 και 19.30 στην Τώνια Μαρκετάκη). Τέλος, η διοργάνωση προβάλλει τις 16 μικρού μήκους ταινίες που βραβεύτηκαν στο Φεστιβάλ της Δράμας (Σάββατο 14/11, 19.30 και 22.00 στην Τώνια Μαρκετάκη).