Νέος Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, εξελέγη σήμερα για την νέα κοινοβουλευτική περίοδο, ο προτεινόμενος από το ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Βούτσης.

 

Υπέρ της υποψηφιότητάς του ψήφισαν 181 βουλευτές, δηλαδή περισσότεροι από το άθροισμα των βουλευτών της δικομματικής πλειοψηφίας (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, 155). Υπέρ του κ. Βούτση είχαν δηλώσει πως θα ψήφιζαν και τα μέλη της ΚΟ της Ενωσης Κεντρώων. Τούτων δοθέντων, άλλοι 19 βουλευτές από κόμματα της αντιπολίτευσης φαίνεται πως στήριξαν με την ψήφο τους τον νέο Πρόεδρο.

Λευκό επέλεξαν 113 βουλευτές, ενώ βρέθηκαν και τρία άκυρα ψηφοδέλτια. Στη σύντομη ομιλία του στην αίθουσα της Ολομέλειας, ο 12ος στα χρόνια της μεταπολίτευσης Πρόεδρος της Βουλής, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι το Κοινοβούλιο θα λειτουργεί "χωρίς τυπολατρίες" -φράση που ερμηνεύθηκε ως αιχμή για τις επιλογές της προκατόχου του-, τονίζοντας παράλληλα πως η Βουλή θα επιδιωχθεί να είναι "ανοιχτή στους πολίτες" και ένα "ζωντανό εργαστήριο νομοθετικής λειτουργίας".

Σημαντική, εξάλλου, ήταν και η επισήμανση, επίσης έμμεση πλην σαφής αναφορά στην απελθούσα Πρόεδρο, ότι ούτε η Βουλή υποκαθιστά Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ούτε ο Πρόεδρός της είναι "καναλάρχης".

Της εκλογής του κ. Βούτση, ακολούθησε η τελετή "παράδοσης-παραλαβής" από την κα Ζωή Κωνσταντοπούλου και αμέσως μετά, η συνεδρίαση εκλογής των Αντιπροέδρων.

Η κυρία Κωνσταντοπούλου εμφανώς ενοχλημένη από τις εξελίξεις, μεταξύ άλλων επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι δεν παρέδωσε τα κλειδιά της Βουλής στους δανειστές και σε μια "επικοινωνιακού" χαρακτήρα κίνηση, παρέδωσε σε έντυπη μορφή εκθέσεις και "πορίσματα" Επιτροπών που η ίδια είχε συγκροτήσει, λέγοντας πως θα πρέπει το έργο τους να συνεχιστεί. Ανέφερε δε ότι "η ιστορία μας κρίνει όλους". Από τη μεριά του, ο νέος Πρόεδρος της Βουλής, αφήνοντας διακριτικά σε τραπεζάκι πίσω του τα έντυπα που παραλάμβανε ένα-ένα, δήλωσε ότι δεν επιθυμεί η συγκεκριμένη σύντομη τελετή να μετεξελιχθεί σε πεδίο πολιτικών αντιπαραθέσεων, αποφεύγοντας έτσι να απαντήσει στις πολιτικές αιχμές της προκατόχου του. Σημείωσε, ωστόσο, ότι "ο λαός μας κρίνει καθημερινά και κάποια στιγμή θα μας κρίνει και η ιστορία", ενώ συμπλήρωσε πως η νέα Βουλή θα αποφασίσει για τη συνέχιση της λειτουργίας των Επιτροπών ή για τη συγκρότηση νέων.

Ο 64χρονος νέος Πρόεδρος της Βουλής, πατέρας τριών παιδιών, απόφοιτος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου, έχει καταγωγή από την Τεγέα Αρκαδίας. Εργάστηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας από το 1975 ως το 2010.

Γνωστός, φυσικά, για την αντιδικτατορική του δράση, ήταν στέλεχος του ιστορικού ΚΚΕ Εσωτερικού έως το 1991. Στον τότε Συνασπισμό εντάχθηκε μετά τις εκλογές του 1993 και εξελέγη στην Πολιτική Γραμματεία. Ηταν ο υπεύθυνος Τύπου του ΣΥΝ την περίοδο 2000-2006. Μετά τη συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν υποψήφιος βουλευτής του από το 2004 και είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής από το ιδρυτικό του συνέδριο μέχρι σήμερα.

Στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Γνωρίζει γερμανικά.