Άμεση πληρωμή επενδύσεων του Αναπτυξιακού Νόμου, ακόμη και με συμψηφισμό οφειλών προτείνει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.


Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) συμμετείχε δια του Εκτελεστικού Αντιπροέδρου του κ. Ιωάννη Σταύρου, στη συνάντηση εργασίας με αρμόδιους φορείς για την επίλυση θεμάτων αποτελεσματικής ολοκλήρωσης του ΕΣΠΑ, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015 στο Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού. 

Κατά την παρέμβασή του, ο κ. Σταύρου, ενώπιον του αρμόδιου Υπουργού κ. Νίκου Χριστοδουλάκη, αναφέρθηκε στις αναίτιες καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση των διαδικασιών λειτουργίας του αναπτυξιακού νόμου, που, όπως είπε, είναι τελικά είναι αδρανοποιημένος για περισσότερο από 16 μήνες. Στο πλαίσιο αυτό, μεταφέρθηκε προς τον κ. Υπουργό η έντονη δυσαρέσκεια και η μεγάλη ανησυχία πολλών μεταποιητικών επιχειρήσεων – μελών του ΣΒΒΕ, οι οποίες διαμαρτύρονται: 

α) για τη μη πληρωμή ολοκληρωμένων και ελεγμένων επενδυτικών σχεδίων, 

β) για την αδυναμία του ελληνικού δημοσίου και των αρμοδίων υπηρεσιών για τη σύσταση των επιτροπών ελέγχου επενδύσεων, και, 

γ) για πληθώρα άλλων διαδικαστικών προβλημάτων και προσκομμάτων της δημόσιας διοίκησης για την ολοκλήρωση επενδυτικών σχεδίων στη Βόρεια Ελλάδα. 

Ο ΣΒΒΕ πρότεινε: 

1) την άμεση πληρωμή των ποσών για τις εγκεκριμένες παραγωγικές επενδύσεις κατά προτεραιότητα από την εκταμίευση της δόσης που θα λάβει η χώρα εντός του έτους από τη νέα δανειακή σύμβαση, και, 

2) να εξετασθεί ταχύτατα το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός συστήματος συμψηφισμού οφειλών του δημοσίου για επενδύσεις, με οφειλές των επιχειρήσεων προς το κράτος. Προς τούτο ο ΣΒΒΕ προτείνει τη δημιουργία ειδικής πιστωτικής γραμμής συμψηφισμού των συγκεκριμένων οφειλών. Παράλληλα με το μείζον ζήτημα της ολοκλήρωσης των επενδύσεων, ζητήθηκε η παράταση ολοκλήρωσης όσων επενδυτικών σχεδίων έχουν ήδη υπαχθεί στο ΕΣΠΑ.