Οδηγίες προς δασκάλους, μαθητές και γονείς εξέδωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.


Όπως ανακοινώθηκε:

Τα σχολικά συγκροτήματα καθώς και οι χώροι συγκέντρωσης ανηλίκων (χώροι άθλησης, κτλ.) θα επιτηρούνται, με πεζές και εποχούμενες περιπολίες, με σκοπό την προστασία των μαθητών, εκπαιδευτικών και εγκαταστάσεων. Προς την ίδια κατεύθυνση, έντονη θα είναι και η παρουσία και δραστηριοποίηση των αστυνομικών που στελεχώνουν το θεσμό του «Αστυνομικού της Γειτονιάς». 

Καθ' όλη τη διάρκεια της σχολικής περιόδου, θα διενεργούνται τακτικοί και συστηματικοί έλεγχοι στα κυλικεία των σχολείων, καθώς και σε παρακείμενα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, προκειμένου να προστατευθεί η υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών. Θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στη νομιμότητα λειτουργίας τους, στην τήρηση των υγειονομικών διατάξεων, καθώς και στη διάθεση μη επιτρεπόμενων ειδών.

Θα λαμβάνονται αυξημένα μέτρα τροχαίας, σε όλα τα σχολεία του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης και της υπαίθρου, με τη διάθεση ρυθμιστών τροχονόμων, για την προστασία μαθητών από τροχαία ατυχήματα. Επίσης θα γίνονται συνεχείς και συστηματικοί έλεγχοι, από συνεργεία της τροχαίας, στα σχολικά λεωφορεία, λόγω της φύσεως του μεταφορικού τους έργου. 

Οι Διοικητές των Αστυνομικών Τμημάτων, Τμημάτων Τροχαίας και Ασφαλείας, θα βρίσκονται σε στενή συνεργασία και στη διάθεση των Διευθυντών Σχολείων και των εκπροσώπων Συλλόγων Γονέων-Κηδεμόνων, για την άμεση αντιμετώπιση ζητημάτων που τυχόν ανακύπτουν. 

Τι έγινε πέρσι

Αντίστοιχοι έλεγχοι προγραμματίσθηκαν και διενεργήθηκαν και κατά την περσινή σχολική χρονιά (2014-2015). Ενδεικτικά: 

Ελέγχθηκαν (5.750) άτομα και (1.990) οχήματα πέριξ των σχολικών εγκαταστάσεων, 

Ενεργήθηκαν (384) έλεγχοι σε σχολικά κυλικεία , κατά τους οποίους βεβαιώθηκαν (5) παραβάσεις, οι οποίες αφορούν στη λειτουργία άνευ αδείας. 

Μετά από (830) αιφνιδιαστικούς αστυνομικούς ελέγχους σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, βεβαιώθηκαν (4) παραβάσεις του Π.Δ περί Προστασίας Ανηλίκων. 

Στις σχολικές κοινότητες, πραγματοποιήθηκαν (82) ενημερωτικές διαλέξεις, για θέματα σχετικά με την οδική ασφάλεια, την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο, την θυματοποίηση-παραβατικότητα ανηλίκων, την προστασία και τους τρόπους προφύλαξης, τους κινδύνους από την κατανάλωση αλκοόλ και χρήση ναρκωτικών, κ.α., ενώ διανεμήθηκαν περισσότερα από 10.000 ενημερωτικά φυλλάδια.