«Είμαι σίγουρος ότι όλοι οι μηχανισμοί που ακολουθήθηκαν στο σύστημα της λίστας «Λαγκάρντ» δείχνουν ότι πίσω από εταιρείες και «αχυρανθρώπους» αλλά και όλους τους κύκλους του χρήματος, κρύβονται και πολιτικά πρόσωπα»!

 

Αυτό δηλώνει  στο «Βήμα της Κυριακής» ο υπόδικος Ερβέ Φαλτσιανί μετά την πολύωρη κατάθεση που έδωσε σε Έλληνες εισαγγελείς στην ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι, για τη λίστα Λαγκάρντ, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας. Δεν έχει, πάντως, να δώσει ονόματα, όπως, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έδωσε ονόματα και στις εισαγγελικές αρχές.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η διαφθορά. Εσείς έχετε μια μοναδική ευκαιρία να την αντιμετωπίσετε με τη νέα κυβέρνηση» επαναλαμβάνει πολλές φορές, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα. Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής», όταν του ζητήθηκε να διευκρινίσει τι εννοεί, απαντά: «Εύχομαι η επόμενη κυβέρνηση Τσίπρα να είναι πιο σταθερή».

O Φαλτσιανί, που είναι υπόδικος, εκφράζει την άποψή του, αλλά, όπως ομολογεί, δεν έχει στοιχεία.

Υπό άκρα μυστικότητα και χωρίς ακόμη να έχει οποιαδήποτε ενημέρωση η εισαγγελία του Αρείου Πάγου, κλιμάκιο τεσσάρων εισαγγελέων πέταξε την Παρασκευή για το Παρίσι, προκειμένου να συναντήσει τον Ερβε Φαλτσιανί, για να πάρει περισσότερα στοιχεία για την δράση των τριών προσώπων, δυο επιχειρηματιών και του δικηγόρου Σταύρου Παπασταύρου, οι οποίοι ελέγχονται ήδη από την δικαιοσύνη για τα αδικήματα της φοροδιαφυγής.

Ωστόσο, η πολύωρη κατάθεση δεν συνοδεύτηκε με αποκαλύψεις αφού σύμφωνα με απόλυτα ακριβείς πληροφορίες ο Φαλτσιανί δεν μίλησε για πολιτικά πρόσωπα, αλλά φέρεται να έδωσε στις αρχές κάποια συνδυαστικά στοιχεία, όπως τραπεζικούς λογαριασμούς και εταιρείες που τώρα θα πρέπει να ελεγχθούν για να διαπιστωθεί η σχέση τους με τα τρία καταγγελλόμενα πρόσωπα και την φερόμενη δραστηριότητά τους.

ΣΥΡΙΖΑ:«Όλα θα έρθουν στο φως»

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρεται ότι: «Ο Ερβέ Φαλτσιανί, ο άνθρωπος που αποκάλυψε τη λίστα της τράπεζας HSBC, πιο γνωστή ως λίστα Λαγκάρντ, σε χθεσινή συνέντευξή του στην ΕΡΤ δήλωσε ότι είδε από την κυβέρνηση Τσίπρα, προσπάθειες να αποκαλυφθεί η αλήθεια, κάτι που δεν είχε διαπιστώσει στο παρελθόν». Δήλωσε, επίσης, ότι «αν η επόμενη κυβέρνηση αφήσει (τους εισαγγελείς) να εργαστούν, θα τα καταφέρουμε». 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ», τονίζεται στην ανακοίνωση, «δεσμεύεται ότι όλα θα έρθουν στο φως» και τίθεται το ερώτημα αν μπορεί να πει το ίδιο «η ΝΔ του κ. Μεΐμαράκη, ο οποίος απάντησε σήμερα (συνέντευξη στην "Καθημερινή") πως ο κ. Σαμαράς (μυστικοσύμβουλος και άνθρωπος "ειδικών αποστολών" του οποίου ήταν ο κ. Παπασταύρου) "κράτησε όρθια την χώρα"».

Ο Καμμένος για τη συνέντευξη

Σχόλιο για την συνέντευξη Φαλτσιανί έκανε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ από την Ηλεία όπου σήμερα περιοδεύει:  «Οι εξελίξεις σε σχέση με την παρέμβαση της Δικαιοσύνης για τη λίστα Λαγκάρντ θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα σοβαρές και για τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου. Όπως είπε ο Φαλτσιανί είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα ζητά τη συνδρομή του. Αυτό σημαίνει ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις ήθελαν να καλύψουν τη λίστα Λαγκάρντ, όπως ήθελαν να καλύψουν τα παλαιότερα σκάνδαλα της Siemens, τα σκάνδαλα των λιστών του Λουξεμβούργου» ανέφερε μεταξύ άλλων  ο κ. Πάνος  Καμμένος.