Την εκτίμηση ότι στην επόμενη κυβέρνηση πρέπει να συνυπάρξουν ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ., Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ εξέφρασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.

Ερωτηθείς για την τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είχε ταχθεί κατά μίας συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με Ν.Δ., Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος απάντησε ότι η χώρα τους θέλει όλους. 

Όπως εκτίμησε, δεν υπάρχει περιθώριο διπλών εκλογών όπως το 2012, ενώ στάθηκε στην ανάγκη να υπάρξει κυβέρνηση με τις «φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις».

«Μπορεί να κριθεί ότι οι αρχηγοί των κομμάτων δεν πρέπει να μετέχουν σε αυτήν την κυβέρνηση, πρέπει να είναι μία εθνική κυβερνητική ομάδα διαπραγμάτευσης», συμπλήρωσε.

Ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης, το οποίο έκρινε πως είναι απαραίτητο, ενώ αναφέρθηκε και στον εκλογικό νόμο, τονίζοντας ότι το μπόνους των 50 εδρών πρέπει να καταργηθεί το ταχύτερο, καθώς αποτελεί ανακολουθία και αντιδημοκρατική αντίφαση.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι η Βουλή στήριξε «το μνημόνιο που έφερε ο κ. Τσίπρας» και εξαπέλυσε «πυρά» κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την αντίθεσή του για συνεργασία με τα άλλα κόμματα.

«Πρέπει να εμφανίζεσαι υπεύθυνος και καθαρός, είναι νεομνημονιακός και αντιμνημονιακός, πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από τον λαό», ανέφερε. 

Ο κ. Βενιζέλος επέρριψε ευθύνες στον κ. Τσίπρα και για την επιλογή της Ζωής Κωνσταντοπούλου ως προέδρου της Βουλής, χαρακτηρίζοντάς τη «επιβάρυνση για το κοινοβουλευτικό πολίτευμα».

Αναφερόμενος στον Αλέξη Μητρόπουλο, σχολίασε ότι «έτσι τρώγονται τα παιδιά του ΣΥΡΙΖΑ», ενώ τόνισε ότι δεν γνωρίζει τίποτα για την ουσία της υπόθεσης.

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «άχρηστο» το τρίτο μνημόνιο, εκτιμώντας ότι δεν ήταν «ούτε μοιραίο, ούτε αναγκαίο».

Επιπλέον, άφησε αιχμές ότι θα ήταν καλύτερο το ποσοστό που ΠΑΣΟΚ στις προηγούμενες χωρίς διάσπαση του κόμματος, αλλά υπογράμμισε ότι δεν τάχθηκε ενάντια σε μια επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου.

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ «καταλύτη και εγγυητή» και έκανε λόγο για επτά «τραγικούς» μήνες και μια χώρα που βρίσκεται «σε αδιέξοδο με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ».

«Θα είχαμε κάνει μία συμφωνία πολύ διαφορετική από το μνημόνιο, με λίγα μέτρα, που ωστόσο θα προκαλούσαν ασύμμετρη αντίδραση στην κοινωνία που θα πίστευε ότι υπάρχει σχέδιο Β» πρόσθεσε και εκτίμησε ότι έχει επέλθει πλέον μία κοινωνική εκτόνωση, με την κοινωνία να είναι πιο ώριμη μετά το τελευταίο επτάμηνο.