Μίνι… συνέντευξη Τύπου έδωσε, ουσιαστικά, έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης. Απαντούσε στα πάντα, δείχνοντας πως παραμένει, ακόμη… ερασιτέχνης πολιτικός.

 

Για το κοινό ανακοινωθέν είπε ότι “είναι ουσιαστικά ένα ανακοινωθέν που λέει ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για διαπραγμάτευση για ένα πρόγραμμα κοινωνικά δίκαιο, με κοινωνική ανάπτυξη”. Και πρόσθεσε πως “έγινε κουβέντα κυρίως γι αυτά που πρέπει να διεκδικήσουμε ως χώρα”.

Για τη θέση του είπε πως “επισημάναμε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη και τα μηνύματα αρνητικά, αλλά θα πρέπει να διαψεύσουμε όλους αυτούς που λένε ότι η ΕΕ θα προχωρήσει χωρίς τους Έλληνες”. Πρόσθεσε ότι “πρέπει να κάνουμε μια προσπάθεια ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε τις επόμενες κρίσιμες στιγμές και να έχουμε θετική κατάληξη τις επόμενες ώρες. Αν τα πράγματα ηρεμήσουν θα είμαστε εδώ για να κάνουμε πολιτική κριτική ο ένας στον άλλον”.

Αποκάλυψε ότι με πρότασή του δε θα δοθούν, προς το παρόν, τα πρακτικά της σύσκεψης στη δημοσιότητα “μέχρι να λήξει ο κόκκινος συναγερμός. Συμφώνησαν όλοι και ο ΠτΔ τα πρακτικά να δοθούν αφού θα έχουμε ξεπεράσει τον κίνδυνο”.

Για τα όσα συζητήθηκαν είπε ότι “ο πρωθυπουργός, έντιμα και καθαρά, μας είπε πολλές από τις προτάσεις που σκέφτεται να κάνει στην Ευρώπη. Κάναμε κι εμείς παρατηρήσεις, τις σημείωσε, η ευθύνη, όμως, είναι στα χέρια του πρωθυπουργού. Δεν έχει σημασία ποιος έχει την ευθύνη που φθάσαμε ως εδώ. Σημασία έχει ότι θα υπάρξουν δύσκολες στιγμές, θα παρθούν δύσκολες αποφάσεις και θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι(…). Συμφωνήσαμε οι πολιτικοί αρχηγοί να είναι χρήσιμοι κι όχι ευχάριστοι. Να μη χαϊδεύουν κομματικά αυτιά”.

Τον ρώτησαν ποιοι θα είναι στην ομάδα της διαπραγμάτευσης και απάντησε ότι “ο πρωθυπουργός δέχτηκε οι άνθρωποι που θα κάνουν τη μεγάλη καινούργια διαπραγμάτευση πρέπει να ΄ναι άνθρωποι που να κινούνται σε λογική συνεννόησης -όχι σε λογική ρήξης”.

Και πρόσθεσε: “Ας μη δημιουργούμε συνθήκες υπεραισιοδοξίας. Ο πρωθυπουργός αύριο φεύγει για να είναι στη συνάντηση. Είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με ηγέτες, αλλά γι αυτά θα σας ενημερώσει το γραφείο του πρωθυπουργού”.

Στην ερώτηση αν οι εταίροι είναι “δεκτικοί”, απάντησε: “Δεν μπορούμε να ξέρουμε ποια θα είναι η στάση των εταίρων μας. Καλούμε την ΕΚΤ να δει ότι υπάρχει προσπάθεια έναρξης των διαπραγματεύσεων . Πρέπει η ΕΚΤ να λάβει υπόψη της τις μεγάλες ανάγκες του τραπεζικού μας συστήματος”.

Τέλος, όσον αφορά το αν υπάρχει θέμα κουρέματος ή βιωσιμότητας του χρέους στη νέα συμφωνία που θα προταθεί, είπε: “Υπάρχει ανάγκη να αρχίσει μια συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους. Κοινή πεποίθηση όλων είναι ότι είμαστε στην τελευταία μεγάλη προσπάθεια για να δώσουμε λύση στα αδιέξοδα του ελληνικού λαού. Σε αυτήν την προσπάθεια δεν υπάρχει λόγος να λέμε αυτά που μας χωρίζουν. Προσπαθήσαμε –και τις τελευταίες ώρες τα καταφέραμε- να πούμε αυτά που μας ενώνουν”.