Στο χρόνο που χάθηκε, στάθηκε ιδιαίτερα ο εκτελών χρέη προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, που πήρε μέρος στη σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών, υπό τον Προέδρο της Δημοκρατίας.

 

Σε δηλώσεις του, αμέσως μετά τη σύσκεψη, έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι η ΝΔ “έχει αποδείξει εμπράκτως ότι βάζει τα συμφέροντα της χώρας πάνω από όλα. Μας ενδιαφέρει (…) η κοινωνική συνοχή, οι αδύναμοι να μπορούν να έχουν την κοινωνική δυνατότητα η οποία απαιτείται σε ένα ευνομούμενο κράτος. Γι αυτό προσήλθα με διάθεση συνεννόησης”.

Για το χρόνο που χάθηκε, υπογράμμισε: Πρέπει να παρατηρήσω ότι αυτή η συνάντηση έπρεπε να ΄χει γίνει εδώ και καιρό. Υπήρξε ένα χάσιμο χρόνου. Ο χρόνος που χάθηκε είναι εις βάρος της οικονομίας και της χώρας. Η κατάσταση είναι χειρότερη από ό,τι ήταν πριν 10 μέρες, πολύ χειρότερη από ότι ήταν πριν έναν μήνα, ακόμη πιο χειρότερη από ό,τι ήταν το Δεκέμβρη του 2014. Η κυβέρνηση νόμιζε ότι κέρδιζε χρόνο, αλλά έχανε χρόνο”.

Άφησε, πάλι, αιχμές για το δημοψήφισμα (“ο λαός κλήθηκε μέσα από μια δικαστική διαδικασία να αποφασίσει” είπε) και πρόσθεσε πως “είμαστε στο ‘και πέντε’, οι τράπεζες είναι κλειστές, η διαίρεση των πολιτών μεγάλη. Οφείλουμε όλες οι πολιτικές ηγεσίες του δημοκρατικού τόξου να ξαναβρούμε την ενότητα που απαιτείται, να παροτρύνουμε την κυβέρνηση, που έχει την κυρίαρχη ευθύνη, να φέρει τη συμφωνία που μας υποσχέθηκε”.

Ξεκαθάρισε πως τη Νέα Δημοκρατία την εκφράζει η ανακοίνωση της Προεδρίας. “Θα συμβάλουμε από τη μεριά μας να εφαρμοστούν όλα αυτά”, πρόσθεσε.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά, απάντησε ότι θα ζητηθεί η υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, και θα γίνουν “όλες οι κινήσεις εκείνες, εφόσον η συμφωνία υπηρετεί τους πυλώνες που θέσαμε”. 

Για άλλη μία φορά υπογράμμισε (όπως και χθες): “Υποσχέθηκε(σ.σ. ο πρωθυπουργός), στον ελληνικό λαό, ότι εντός 48 ωρών θα έχει συμφωνία”.

Κι όταν, τέλος, ρωτήθηκε για τη διαπραγματευτική ομάδα και την αλλαγή υπουργού Οικονομικών, τόνισε: “Την κύρια ευθύνη έχει ο πρωθυπουργός για το ποιοι θα προχωρήσουν τη διαπραγμάτευση”.