«Ασπιρίνη για τον καρκίνο» μοιάζουν τα έργα προϋπολογισμού 300.000 ευρώ, που ενέκρινε, με πρόσφατη απόφασή της, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε Λουδία και «Τάφρο 66». Αυτό υποστηρίζει η παράταξη του ΚΚΕ στο Περιφερειακό Συμβούλιο. 


Όπως υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση, σε σχέση με την «Τάφρο 66», προβλέπεται, μόνο, ο καθαρισμός των γεφυρών της από φερτά υλικά (κλαδιά, δένδρα κλπ), η εκτέλεση εργασιών αποκατάστασης της παγγίνας στη γέφυρα Αρσενίου και η κοπή αυτοφυών δένδρων από τα αναχώματα και τις παγγίνες, δίχως, όμως να προσδιορίζεται το μήκος της σχετικής παρέμβασης. Η παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση στην ΠΚΜ θεωρεί ότι τα έργα αυτά, για την Τάφρο 66, έργο που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του '30, με μήκος  39 χιλιόμετρα, ε΄ναι ελάχιστα. Θυμίζει ότι, το 1979, λόγω πλημμελούς συντήρησης, πνίγηκαν τρία άτομα από τη Σκύδρα μετά από πλημμύρες και προκλήθηκαν τεράστιες καταστροφές σε υποδομές, σπίτια και καλλιέργειες. Υπενθυμίζει, ακόμη, ότι το χειμώνα πλημμύρισαν επτά φορές τα χωράφια που βρίσκονται στην περιοχή του βιολογικού καθαρισμού Σκύδρας και κινδύνευσαν και οι εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Κεντρικής Μακεδονίας  και η Λαϊκή Συσπείρωση Σκύδρας, επισημαίνουν, ότι οι προγραμματισμένες παρεμβάσεις είναι "εντελώς ανεπαρκείς και περιορισμένες. Μοιάζουν «με ασπιρίνη για τον καρκίνο» και δεν αντιμετωπίζουν σε καμιά περίπτωση το πρόβλημα". Δηλώνουν ότι απαιτείται να αρχίσει άμεσα ο καθαρισμός των αναχωμάτων και της παγγίνας, σε όλο το μήκος της Τάφου, με προτεραιότητα τα σημεία που είναι κρίσιμα για την προστασία των παρακείμενων χωριών και οικισμών, καθώς  και η εκβάθυνση του πυθμένα της. Όσο για χρήματα, προτείνει τις πιστώσεις που έχουν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, συνολικού ύψους 900.000 ευρώ (Έργο 2014ΕΠ50800002 της ΣΑΕΠ 508).