Διαδικτυακή πύλη Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης διαθέτει ο δήμος Θεσσαλονίκης. Σε αυτήν, ο πολίτης μπορεί να βρει συγκεντρωμένες ηλεκτρονικές υπηρεσίες του δήμου και μέσα από αυτήν να ενημερώνεται, ακόμη και για την πορεία του προϋπολογισμού του δήμου.


Την πύλη παρουσίασαν σήμερα, Τρίτη 9 Ιουνίου 2015, σε συνέντευξη Τύπου ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Διεθνών Σχέσεων και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Σπύρος Πέγκας και στελέχη του Τμήματος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Δήμου Θεσσαλονίκης.

«Ο Δήμος Θεσσαλονίκης ως πρωτοπόρος, εστίασε δυναμικά στον χώρο των καινοτόμων δράσεων πληθωπορισμού  (crowdsourcing). Ο στόχος είναι η ενεργοποίηση του δυναμικού της πόλης για τη δημιουργία διαδικτυακών εφαρμογών και εφαρμογών για κινητές συσκευές», ανέφερε ο Σπύρος Πέγκας και τόνισε πως όλη η προσπάθεια έγινε από το ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου με την χρήση ανοικτού λογισμικού και χωρίς κόστος.

Ήδη, στη διαδικτυακή πύλη είναι διαθέσιμες, μεταξύ άλλων, οι εξής υπηρεσίες και εφαρμογές:

Πλατφόρμα ανοιχτών δεδομένων 
Παρακολούθηση της υλοποίησης του προϋπολογισμού σε πραγματικό χρόνο
Apps4Thessaloniki (ιδέες από πολίτες και εφαρμογές από προγραμματιστές της πόλης) 
Hackathon (Εφαρμογές από προγραμματιστές της πόλης - συνδιοργάνωση με το Ίδρυμα Ανοικτής Γνώσης (OKFN) και την ομάδα URENIO του ΑΠΘ) 
Διαδικτυακή πλατφόρμα εθελοντισμού (ΣΥΝΘΕΣΗ) 
Εφαρμογές ευφυούς κινητικότητας
Ψηφιακό εμπορικό κέντρο
Ηλεκτρονική υποβολή αίτησης έκδοσης πιστοποιητικού, στην οποία ο πολίτης δηλώνει από πού θέλει να το παραλάβει
Αναζήτηση αποφάσεων των πολιτικών οργάνων
Αναζήτηση και κατάθεση αίτησης για πολεοδομικές άδειες (πιλοτική εφαρμογή)
Ηλεκτρονική υποβολή αίτησης συμμετοχής σε προγράμματα Δια Βίου Μάθησης 
Χάρτης των WiFi spots
Διαδραστικό παιχνίδια για παιδιά με θέμα τη διαχείριση του νερού



Μεταξύ των πιο σημαντικών εφαρμογών της πύλης είναι η ενότητα «Βελτιώνω την πόλη μου»(φωτογραφία ακριβώς από πάνω). Ουσιαστικά είναι μια σελίδα... γκρίνιας, όπου ο πολίτης μπορεί να υποβάλει αιτήματα και παρατηρήσεις, προς τις Τεχνικές Υπηρεσίες. Μέσω της εφαρμογής μπορεί να παρακολουθεί την πορεία του αιτήματός του. 

Δήμος Θεσσαλονίκης: Ο... βασιλιάς της επικοινωνίας

Καθώς ο δήμος Θεσσαλονίκης είναι από τους πρώτους στον τομέα της επικοινωνίας μέσω Social Media και Ίντερνετ του οποιουδήποτε έργου του, οργανώνει ομάδα για την προβολή του έργου του Δήμου μέσα από το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στα χρηστικά περιλαμβάνεται  η επέκταση της εφαρμογής της ψηφιακής υπογραφής, η δημιουργία σημείων ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης εντός του Δημαρχιακού Μεγάρου και η δημιουργία πλατφόρμας ανοιχτών διαβουλεύσεων.

Ο αντιδήμαρχος τόνισε, πάντως, πως, προκειμένου να αναβαθμιστούν ακόμα περισσότερο οι υπηρεσίες θα πρέπει να λυθούν ζητήματα χρηματοδότησης, αλλά και να ξεπεραστούν αγκυλώσεις σε εθνικό επίπεδο που οφείλονται στο θεσμικό πλαίσιο και «φρενάρουν» την ανάπτυξη της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.