Με το διοικητικό συμβούλιου του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης συναντήθηκε ο Συντονιστής της ΟΔΕ Παραγωγής και Εμπορίου, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλαφάτης.


Ο κ. Καλαφάτης δήλωσε: «Οι άνθρωποι της αγοράς, με προτάσεις άμεσα εφαρμόσιμες, μπορούν να βοηθήσουν σε επίπεδο ανάπτυξης, ακόμη και σ’ αυτό το δύσκολο, οικονομικά, περιβάλλον. Η λύση δεν είναι τα λουκέτα στα καταστήματα, αλλά, με προτάσεις λογικές, να βγούμε στο ‘‘φως’’».

Ο πρόεδρος  του Ε.Σ.Θ. κ Παντελής Φιλιππίδης και τα μέλη του διοικητικού συμβούλιου  Κοσμάς Καλογιάννης (α αντιπρόεδρος), Αναστάσιος Φελέκης (β αντιπρόεδρος), Νικόλαος Ιωάννου (γ αντιπρόεδρος), Πάνος Μενεξόπουλος (γραμματέας), Πολυξένη Παπανικολάου (ταμίας), Χριστίνα Μολφέση (μέλος),   ενημέρωσαν  τον κύριο Καλαφάτη  για τους προβληματισμούς, τα θέματα και τα φλέγοντα ζητήματα  που απασχολούν τον εμπορικό κόσμο της Θεσσαλονίκης.  

Καθώς ένα από τα θέματα ήταν και αυτό του μετρό Θεσσαλονίκης, ο κ. Καλαφάτης ανακοίνωσε ότι «επιτέλους, στις 23 Ιουνίου θα συνεδριάσει  μετά από πρωτοβουλία μου και προσωπικές πιέσεις, η ειδική επιτροπή της βουλής  με μοναδικό  θέμα το μετρό Θεσσαλονίκης και με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων, στο έργο, φορέων».

Τα μέλη του δ.σ. του Συλλόγου κατέγραψαν ως μεγάλες  πληγές που αποδυναμώνουν  τον κλάδο την έλλειψη ρευστότητας, τη ραγδαία συρρίκνωση του κλάδου των μικρομεσαίων  επιχειρήσεων σε αντιδιαστολή με την επέκταση των πολυεθνικών και το παραεμπόριο, που δεν περιορίζεται  μόνο στα  «γραφικά σεντόνια» των πεζοδρομίων,  αλλά και στις λαϊκές αγορές, ενώ εντοπίζεται ακόμη πιο βαθιά και επικίνδυνα  σε επίπεδο εισαγωγών  στη χώρα. Τονίστηκε το χωροταξικό πρόβλημα  του εμπορίου, το θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές και η παράνομη -κατά την άποψή τους- λειτουργία γιουσουρούμ σε επίπεδο Δήμου Θεσσαλονίκης. Έγινε παρουσίαση  του ανοιχτού εμπορικού κέντρου «Τhess Mall» που αποτελεί μια πρωτοβουλία του Ε.Σ.Θ. και κατατέθηκαν οι προστάσεις  του Συλλογου για την ανάπτυξη του κλάδου.

Από την πλευρά του ο κ. Καλαφάτης  αντάλλαξε σκέψεις  του και προτάσεις για το μέλλον του εμπορικού κλάδου και  δεσμεύτηκε να προωθήσει  τα θέματα  του Ε.Σ.Θ. με κάθε τρόπο και με τις ιδιότητες του τόσο ως βουλευτής, ως αυτοδιοικητικός (επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης  στο Δήμο Θεσσαλονίκης), αλλά και ως Συντονιστής της ΟΔΕ Παραγωγής και Εμπορίου.