Την "Ασκητική", ένα θεατρικό έργο που στηρίζεται στο φιλοσοφικό έργο του Ν. Καζαντζάκη, παρουσιάζει στο "Αριστοτέλειον" ο σκηνοθέτης Πάνος Αγγελόπουλος. Μόνον που, μερικές φορές, οι προθέσεις, όσο αγνές κι αν είναι, δεν αρκούν.


Από μόνο του το βιβλίο είναι ιδιαίτερα δύσκολο και χρειάζεται πολλές αναγνώσεις. Όπως καταλαβαίνει κανείς, όταν το κείμενο αυτό μετατρέπεται σε θεατρικό, γίνεται μάλλον δυσκολότερο.

Τα σκηνοθετικά ευρήματα του Αγγελόπουλου, όπως η χρήση βίντεο, η εμφάνιση του πρωταγωνιστή Νικήτα Τσακίρογλου μέσα από το σκοτάδι, είναι οι προσπάθειες να "σπάσει" η δυσκολία, όμως η παράσταση κυλά αργά και βασανιστικά για τον θεατή. Οι προσπάθειες του Νικήτα Τσακίρογλου δεν ευοδώθηκαν (τουλάχιστον στην παράσταση που παρακολουθήσαμε εμείς) και χρειάστηκε η βοήθεια από τους υπόλοιπους ηθοποιούς.

Η αλήθεια είναι ότι ο θίασος βάζει τα δυνατά του, αλλά το έργο, εκ φύσεως, ξεφεύγει από ένα απλό θεατρικό. Ίσως γι αυτό να μην πειραματίστηκε κάποιος άλλος νωρίτερα και να ΄χουμε μείνει μόνον στην προσπάθεια του μονολόγου από τον Ηρ. Δούκα, πριν από χρόνια. 

Όποιοι θέλουν να προβληματιστούν με -προ δεκαετιών- φιλοσοφικές θεωρίες, ίσως βρουν ενδιαφέρουσα την παράσταση, αν και θα μπορούσαν, απλά, να διαβάσουν το βιβλίο, για να ανατρέχουν και σε άλλες πηγές και να σημειώνουν στα περιθώρια...

Παραστάσεις στο Αριστοτέλειον ως τις 31 Μαΐου.

Η ταυτότητα της παράστασης
Πάνος Αγγελόπουλος Σκηνοθέτης 
Πρωταγωνιστούν:Νικήτας ΤσακίρογλουΚατερίνα Διδασκάλου.Συμμετέχουν οι ηθοποιοί:Σοφία Κομηνέα, Δημήτρης Γρηγοριάδης,Λευτέρης Βλάχος, Τίνα Λεωνορά Χορός: Ομάδα σχολής θεάτρου Ροντίδη.
Θεατρική προσαρμογή – Σκηνοθεσία: Πάνος Αγγελόπουλος Μουσική: Δημήτρης Παπαδημητρίου 
Σκηνικά – Κοστούμια: Mάιρα Βαζαίου Διεύθυνση παραγωγής: Γιώργος ΚολιοβέταςΣυντονισμός παραγωγής: Μαρία Καλίτση Video: Νίκος Μυλωνάς 
Με την υποστήριξη των εκδόσεων «ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ»
Διάρκεια: 1 ώρα και 30  λεπτά