Διάλεξη με θέμα «Απόλαυση και αυτογνωσία, μέσα από τις δράσεις του Ενιαίου Παραστατικού Χώρου», οργανώνει ο Κήπος Ελεύθερης Σκέψης. 


Τη διάλεξη δίνει ο Γιάννης Φραγκούλης σήμερα Δευτέρα 4 Μαΐου 2015, στις 9.30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων, πάνω απ’το καφέ Ενώ, Ίωνος Δραγούμη και Ερμού, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και η είσοδος είναι ελεύθερη. 

Η απόλαυση είναι ένα απ’τα κυριότερα ζητούμενα στη θεωρία της ψυχολογίας και στην ανάλυση του χαρακτήρα. Χωρίς αυτή είναι πολύ δύσκολο να φανταστούμε ότι μπορεί σε κάποιον να λειτουργήσει η διαδικασία αντίληψης της πραγματικότητας έτσι ώστε να δρομολογηθεί η γνώση, το cognito. Τα στοιχεία που ο ψυχικός μας κόσμος θα προσλάβει έλκονται απ’τη χαρά της δημιουργίας μίας έκφανσης της πραγματικότητας. Μέσα απ’αυτά τα στοιχεία μπορούμε να αντιληφθούμε το Εγώ μας και να ανακαλύψουμε τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος των δυνατοτήτων του. Καταλήγουμε με αυτό τον τρόπο στην αυτογνωσία.

Στη ζωή μας, ότι κάνουμε έχει τα χαρακτηριστικά μίας τελετής. Τα πράγματα συμβολοποιούνται, ανασύρουν μνήμες απ’το παρελθόν, οι οποίες συνδέονται με τα αρχέτυπα, βάσει αυτών των στοιχείων σχηματίζουμε τη δική μας αντίληψη για τον κόσμο, τη δική μας «πραγματικότητα». 

Καθημερινές ασχολίες, υπό αυτό το πρίσμα, μπορούν να είναι μία ευκαιρία να αντιληφθούμε τις διαπροσωπικές σχέσεις στις οποίες είμαστε υποκείμενα και αντικείμενα, αυτές που διαμορφώνουν, σε μεγάλο βαθμό, το χαρακτήρα μας. Αυτά τα στοιχεία πρόσληψης βρίσκονται στην αφήγηση διαφορετικών τεχνών που συντίθενται ασυναίσθητα στον ψυχικό μας κόσμο, κάθε μέρα, κάθε δευτερόλεπτο. Αυτά τα στοιχεία θα τα βρούμε στον Ενιαίο Παραστατικό Χώρο.

Η θεωρία του Ενιαίου Παραστατικού Χώρου (Performance) έρχεται να εξετάσει και να ανασυνθέσει την αρχέγονη διαδικασία, την τελετή, να συγκολλήσει τα αδιάλυτα στοιχεία της που ξεχώρισαν απ’την αλλοτρίωση του δυτικού κόσμου, όταν το αναφέρον και το αναφερόμενο διασπάστηκαν από ενιαίο σύνολο σε δύο, ξένα μεταξύ τους, στοιχεία. Ο βιωματικός τρόπος αντίληψης των πραγμάτων μας βοηθά να αντιληφθούμε την «πραγματικότητα» με πολύ καλύτερο τρόπο απ’την αποστασιοποιημένη και νευρωσική διαδικασία που επιβάλλει ο δυτικός τρόπος σκέψης. 

Αυτή η διάλεξη θέλει να βάλει το θέμα της τελετής στην καθημερινή μας ζωή, να ζητήσει την απόλαυση και τη γνώση, την αποσυμφόρηση των ψυχικών τάσεων και αντιτάσεων, να προτείνει ένα δρόμο βιωματικού τρόπο αντίληψης που μας φέρνει κοντά στη φύση και στη φύση μας, φέρνοντας ξανά την ισορροπία του ψυχικού μας κόσμου που θα είναι πλέον ικανός να αναλύσει και να συνθέσει, χωρίς εμπόδια, τα στοιχεία της πραγματικότητας. 

Στο χώρο εκδηλώσεων, πάνω απ’το καφέ Ενώ, Ίωνος Δραγούμη και Ερμού, τη Δευτέρα 4 Μαΐου 2015, στις 9.30 μ.μ., ο Γιάννης Φραγκούλης, κριτικός κινηματογράφου και θεωρητικός του Ενιαίου Παραστατικού Χώρου, θα αναπτύξει αυτό το θέμα. Μέσα στο χρόνο της διάλεξης θα υπάρξει βίντεο δράση, βασισμένη στο θέμα της, με τη συμμετοχή του κοινού.