Μηχανισμό - αντίγραφο αυτού των Αντικυθήρων ετοιμάζει το ΑΠΘ. Η κατασκευή του αποφασίστηκε στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργεί για τον μηχανισμό το ΑΠΘ από το 2007. 


Το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, υπό την αιγίδα της Κοσμητείας της Πολυτεχνικής Σχολής, διοργανώνει, Διάλεξη του Καθηγητή του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, Κυριάκου Ευσταθίου, με θέμα: «Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων. Η λειτουργία, η χρησιμότητα, η κατασκευή και η ανακατασκευή του».

Η Διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 5 Μαΐου 2015 και ώρα 11.00, στο Αμφιθέατρο «Παναγής Παναγιωτόπουλος» της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.

Κατασκευή αντιγράφων του Μηχανισμού των Αντικυθήρων

Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης μια ομάδα ερευνητών μελετά από το 2007 το Μηχανισμό των Αντικυθήρων. Η ομάδα, αυτή τη στιγμή, αποτελείται από τους Καθηγητή Κυριάκο Ευσταθίου (Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών), Καθηγητή Ιωάννη Σειραδάκη (Τμήμα Φυσικής), Μαγδαληνή Αναστασίου (Δρ. Τμήμα Φυσικής), τους Μηχανολόγους Μηχανικούς και υποψήφιους διδάκτορες Αλέξανδρο Μπασιακούλη και Μαριάννα Ευσταθίου (Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών) και τον Αρχαιολόγο – Δύτη Αλέξανδρο Τούρτα.

Στο πλαίσιο της μελέτης κατασκευάστηκε το 2008 πιστό αντίγραφο του Μηχανισμού σε πραγματικές διαστάσεις (V1.1/2008) και το 2011 πιστό λειτουργικό αντίγραφο του Μηχανισμού σε πραγματικές διαστάσεις (V2.1/2011) και με πραγματικό τρόπο συναρμολόγησης. Η ομάδα σχεδίασε επικαιροποιημένο μοντέλο, με τα νέα στοιχεία της έρευνας, και εντός των επομένων μηνών θα το κατασκευάσει.