Η κατάσταση των μέσων ενημέρωσης στον κόσμο, επιδεινώθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια του 2014, φθάνοντας στο χαμηλότερο σημείο τα τελευταία 10 χρόνια, αναφέρει η τελευταία έκθεση σχετικά με την ελευθερία του Τύπου, που δημοσιεύθηκε από το Freedom House.


Η Elaine Aghekyan, αναλύτρια της οργάνωσης, αναφέρει ότι όσον αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια, η περιοχή έχει καταγράψει απώλειες από πολλές απόψεις στην ελευθερία του Τύπου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αλβανόφωνο τμήμα της Φωνής της Αμερικής, η κ Aghekyan δήλωσε ότι πρέπει να αναζητηθούν τα αίτια σε διάφορους παράγοντες.

Μεταξύ άλλων είπε ότι, η ιδιοκτησία των μέσων ενημέρωσης σε όλες αυτές τις χώρες είναι αρκετά ασαφής και άγνωστη στο ευρύ κοινό, κάτι που οδηγεί σε πολλές συγκρούσεις με τα συμφέροντα των διαφόρων πολιτικών και εμπορικών παραγόντων.

Για την Αλβανία, η κ Aghekyan αναφέρει ότι πολλοί από τους νόμους της χώρας, ταυτίζονται με τα καλύτερα ευρωπαϊκά πρότυπα, αλλά συνήθως δεν εφαρμόζονται.

Η αναλύτρια του Freedom House λέει ότι χρειάζεται ισχυρή νομοθεσία και ισχυρά μέτρα κατά της συγκέντρωσης των μέσων ενημέρωσης σε λίγα χέρια μεγιστάνων.