Γέμισε παιδιά, δυο μέρες τώρα, το δημαρχείο της Θεσσαλονίκης. ήταν οι... σύνεδροι, του 3ου Περιβαλλοντικού Μαθητικού Συνεδρίου, υπό το γενικό τίτλο «Πόλη για να Ζεις».


Για τέσσερις ώρες, από τις 9:00 έως τις 13:00, η Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, η Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων και ο αύλειος χώρος του Δημαρχείου, γέμισαν από παιδιά και φιλοξένησαν πλήθος δρώμενων. Περισσότεροι από 500 μαθητές από 25 σχολεία της Ελλάδας, παρουσίασαν  τις ιδέες που επεξεργάστηκαν από τον περασμένο Νοέμβριο και κατέθεσαν πρωτότυπες και καινοτόμες προτάσεις, τις οποίες και θα θέσουν στη διάθεση του Δήμου Θεσσαλονίκης και άλλων αρμόδιων φορέων, με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας.

Η προσβασιμότητα στην πόλη, η μετακίνηση και η εκπαίδευση, είναι τα τρία σημαντικότερα θέματα της καθημερινότητας, σύμφωνα με τους ίδιους τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που πήραν μέρος στις δράσεις του. Η τελική τριάδα των θεμάτων, κατά παραδοχή των ίδιων των μαθητών, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι παραβλέπονται άλλα σημαντικά ζητήματα, όπως τα γκράφιτι στους τοίχους και στα μνημεία, οι ελεύθεροι χώροι και η καθαριότητα. 

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, στον αύλειο χώρο του Δημαρχείου, φιλοξενήθηκαν εργαστήρια κόμικ, κηπουρικής καθώς και θεατρικά δρώμενα από τους μικρότερους μαθητές, με ανάλογη θεματολογία, ενώ σε όλους τους συμμετέχοντες χορηγήθηκαν αναμνηστικά διπλώματα και βεβαιώσεις.

Τις θέσεις τους ανέλυσαν, σήμερα, τα παιδιά απο΄το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευθερίου Κορδελιού και Βερτίσκου. 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εθνικού θεματικού δικτύου «Βιώσιμη Πόλη», που συντονίζει το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, με τη συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης και των Γραφείων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης.