Αυξήσεις στις τιμές των ηλεκτρονικών υπολογιστών στις χώρες της Ευρωζώνης και της Ιαπωνίας, που εκτιμώνται ότι φθάνουν το 10%, αναμένεται να φέρει - εντός του 2015 - η άνοδος του αμερικανικού νομίσματος. 


Η ανοδική πορεία του δολαρίου και η υποτίμηση των τοπικών νομισμάτων έναντι αυτού, σε ποσοστό έως και 20%, ωθεί τους Ευρωπαίους και τους Ιάπωνες κατασκευαστές σε αύξηση τιμών, προκειμένου να διατηρήσουν κάποια περιθώρια κερδοφορίας, λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής.

Σύμφωνα με σχετικό report της Gartner, το 2015 οι συνολικές δαπάνες των τελικών χρηστών για αγορά συσκευών στη Δυτική Ευρώπη το 2015 (σε τρέχουσες ισοτιμίες) θα ανέλθουν σε $116 δις, αυξημένες κατά 4% έναντι του 2014, όταν είχαν διαμορφωθεί σε $111 δις. Αυτή η αύξηση, όπως σημειώνει η Gartner, αποδίδεται στην προβλεπόμενη άνοδο των τιμών πώλησης των συσκευών.

Επιχειρώντας να αποκωδικοποιήσει τη συμπεριφορά των καταναλωτών έναντι των αναμενόμενων αυξήσεων στις τιμές των ηλεκτρονικών υπολογιστών, η Gartner κάνει λόγο για τρεις κατηγορίες αγοραστών. Οι καταναλωτές που αγοράζουν PC με κριτήριο την τιμή (Price-driven consumers), εκείνοι που αγοράζουν με κριτήριο την αξία (Value-driven consumers) και όσοι αγοράζουν συσκευή με κριτήριο τα χαρακτηριστικά (Feature-driven consumers).