Lanegan_02.jpg

Ο Mark Lanegan, ο βλοσυρός αμερικανός crooner με την μπάσα φωνή, ανεβαίνει αύριο, Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2015, στη σκηνή του Principal Theater, στη Θεσσαλονίκη.

 

Στη μακρά πορεία του, που και με τίτλους να επιχειρήσει κανείς να την ανατρέξει θα του πάρει κάποιον χρόνο, οMark Lanegan έβρισκε συνέχεια τρόπους να επανεφευρίσκει τον εαυτό του: Screaming Trees, Queens Of TheStone Age, Isobel Campbel, Gutter Twins, Greg Dulli, The Twilight Singers, Mark Lanegan Band. Ωστόσο, ότι και να κάνει, ένα πράγμα παραμένει απαράλλαχτο - ο Mark είναι πάντα ο βλοσυρός crooner με την μπάσα φωνή που επικαλείσαι τις μικρές ώρες μεταξύ καπνού και αλκοόλ για να νιώσεις παραδόξως λυτρωμένος.

Ο Lanegan φτιάχνει καλύτερα από όλους soundtracks για μικρές, προσωπικές καταστροφές, και το νέο του άλμπουμ Phantom Radio δεν είναι εξαίρεση. Ένας ακόμα δίσκος που θα δώσει κομμάτια που θα ακούγονται στο διηνεκές, αλλά και ένας δίσκος που σήμανε την ανάμιξη του καλλιτέχνη με την τεχνολογία, αφού ένα μεγάλο μέρος του ηχογραφήθηκε σε smartphone με τη χρήση τού application Funk Box.

Παρόλο το αποφασιστικό πέρασματων blues του στον 21ο αιώνα, οι αναμενόμενες επιρροές δεν λείπουν. Τα 80s, τα grunge 90s, το ποτό και ο χαμηλών τόνων θρήνος είναι εδώ και ανακατεύονται με ηλεκτρονικά στοιχεία και synths που μπορεί να ξενίσουν κάποιους από τους λάτρεις του πρωτόγονου στυλ του, αλλά που τελευταία φαίνεται ότι αρέσουν στον ίδιο, ο οποίος έχει εξοικειωθεί και με εναλλακτικές ενορχηστρώσεις.

lanegan_03.jpg

Oι κριτικές για το πιο πρόσφατο άλμπουμ του “post grunge Johnny Cash”, όπως τον χαρακτήρισε το ΝΜΕ, είναι φυσικά οι καλύτερες. Ο δίσκος που συνεχίζει εκεί που σταμάτησε το Blues Funeral του 2012 εμπλουτίζει τοπαλμαρέ της Gothic Americana του Mark με στοιχεία που ποικίλλουν θυμίζοντας, ανά στιγμές, από Sisters Of Mercy και Joy Division μέχρι trip hop και το “σπάσιμο” στα φωνητικά των Portishead. Τα “The Killing Season”, “Death Trip to Tulsa”, “I Am the Wolf”, είναι εδώ και περιμένουν να γίνουν κλασικά.

Την Παρασκευή 20 Μαρτίου ο Mark Lanegan θα επιστρέψει μετά από καιρό στο Principal Club Theater με νέα τραγούδια γεμάτα από την παλιά, γνωστή νοσηρή ομορφιά των συνθέσεων του. Θα είναι χωρίς αμφιβολία ένα αξέχαστο βράδυ.

Είπαν για το Phantom Radio:

- "To Torn Red Heart είναι το πιο όμορφο ερωτικό τραγούδι που έχει ηχογραφήσει ποτέ ο Lanegan" - The Guardian

- "Παρά το γεγονός ότι το μεγαλύτερο τμήμα του άλμπουμ ηχογραφήθηκε σε κινητό, η μελωδική κομψότητα του Lanegan είναι ισάξια κλασικής ορχήστρας" – ΝΜΕ

Mark Lanegan visits KEXP's studios in Seattle.

- "O Lanegan επιστρέφει στην αίσθηση που μας άφησε το Blues Funeral, αλλά τον δίσκο αυτό διαπνέει μεγαλύτερη σιγουριά" – Pitchfork

-"Ένα μοναχικό πάρτυ στην πίσω αυλή ενός serial killer... o Leonard Cohen του σκυθρωπού alt rock" - The Rolling Stone

-“Mε το Phantom Radio ο πήχυς μπαίνει ακόμα ψηλότερα” – Uncut

-”Ένα γενναίο, εμπνευσμένο βήμα στο άγνωστο” – Mojo

Faye Dunaways

Οι Faye Dunaways, που ανοίγουν το πρόγραμμα, είναι το project του Fred ‘Lyenn’ Jacques (LYENN, Dans Dans) και του Aldo Struyf (Creature With The Atom Brain, Millionaire) των οποίων οι κοινές μουσικές καταβολές έγιναν προφανείς κατά τη διάρκεια των περιοδειών με την μπάντα του Mark Lanegan. Οι Faye Dunaways ιδρύθηκαν το 2014 και αμέσως ηχογράφησαν το πρώτο τους ΕΡ που θα κυκλοφορήσει την άνοιξη του 2015. Ο ήχος τους είναι σκοτεινά ψυχεδελικά kraut blues με αρκετά ηλεκτρονικά στοιχεία. Οι Faye Dunaways θα ξεκινήσουν τη συναυλία του Mark Lanegan στη Θεσσαλονίκη.

Ι n f o :

Principal Club Theater – Thessaloniki, GR - Τel: 2310.428088

Οι πόρτες ανοίγουν στις 20.30
Έναρξη συναυλίας στις 21.30

www.principalclub.com
Τιμές εισιτηρίων: 20 € προπώληση, 25€ ταμείο

Προπώληση εισιτηρίων: Ticket House, Rover, Stereodisc, Nephilim, Viva.gr, Public.

Production: Principal Ltd.