Παρέμβαση πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη Βουλή, σε συζήτηση για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.

Η παρέμβαση Τσίπρα  έγινε στο πλαίσιο συζήτησης επί της προτάσεως της Προέδρου της Βουλής για την επανασύσταση, επανασυγκρότηση και αναβάθμιση της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων, την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου και την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών.

Όπως είπε, πήρε το λόγο «γιατί αυτό αποτελεί φόρο τιμής στα θύματα του β’ παγκοσμίου πολέμου και σε όσους έδωσαν την ζωή τους για την ελευθερία των πατρίδων».

«Ποιος μπορεί να προχωρήσει μπροστά αφήνοντας ιστορικά χωρίς δικαίωση τις θυσίες του λαού του; Είναι νωπές ακόμα στις μνήμες του λαού μας οι θυσίες και οι καταστροφές που προκάλεσαν οι ναζιστές», είπε.

Και ο γερμανικός λαός υπέφερε από τον ναζισμό και μάλιστα έφτασε σε αυτό το σημείο γιατί ταπεινώθηκε μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Η επιλογή του ρεβανσισμού πληρώθηκε με ένα νέο πόλεμο, συμπλήρωσε.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως δεν επιτρέπεται στην Ευρώπη να κάνει σήμερα τα ίδια λάθη που οδήγησαν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. «Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο το πάθημα έγινε μάθημα και παρά τα εγκλήματα η Γερμανία ωφελήθηκε και ορθώς με σειρά παρεμβάσεων, με κυριότερη τη διαγραφή του χρέους της το 1953 στο Λονδίνο αλλά και με τα τεράστια ποσά που εκταμιεύτηκαν από τους Συμμάχους για την ανασυγκρότησή τους», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα η επανένωση των δυο Γερμανιών μετά το 1990 δημιούργησε τις πολιτικές και νομικές προϋποθέσεις για την επίλυση του ζητήματος των αποζημιώσεων αλλά οι κυβερνήσεις της Γερμανίας επέλεξαν τη σκληρή γραμμή και τα νομικά τεχνάσματα.

«Είναι ηθική αυτή η στάση;», αναρωτήθηκε.

«Όταν η Γερμανία μιλά για τις αποζημιώσεις προς την Ελλάδα επικαλείται την συμφωνία της δεκαετίας του 1960 οπότε κατέβαλε 100 εκατ. μάρκα και η Ελλάδα αποδέχτηκε ότι δεν έχει αποζημιώσεις. Αυτό όμως αφορούσε τα θύματα και όχι τις καταστροφές και το κατοχικό δάνειο. Περιμένουμε διάλογο από την γερμανική κυβέρνηση για λόγους πολιτικούς αλλά και ηθικούς. Εμείς στην κουβέντα περί ηθικής δεν επιλέγουμε τη θέση του μαθητή που σκύβει το κεφάλι, ούτε του ηθικολόγου που κουνά το δάχτυλο. Επιλέγουμε τη στάση του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης. Δεν κάνουμε μαθήματα ηθικής αλλά και δεν δεχόμαστε από κανέναν μαθήματα ηθικής», συμπλήρωσε.

«Η Ελλάδα θα τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της αλλά θα εργαστεί ώστε να τηρηθούν και οι υποχρεώσεις των άλλων προς τον ελληνικό λαό στο ακέραιο. Όπως δεσμευόμαστε να τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας έτσι και οι άλλοι πρέπει να το κάνουν. Η επίκληση της ηθικής δεν είναι a la carte», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.