Tι κι αν προσκόμισε τα ένσημα της αλλοδαπής μητέρας του που εργάζεται ως οικιακή βοηθός σε σπίτι της Θεσσαλονίκης; Τι κι αν η ίδια η εργοδότρια βεβαίωσε το αληθινό της εργασίας; Υπάλληλος του ΙΚΑ ΕΤΑΜ της Μαρτίου, στη Θεσσαλονίκη, αρνήθηκε να σφραγίσει τα ένσημα!


Την απίστευτη, αλλά αληθινή, ιστορία καταγγέλλει η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με την καταγγελία, ο μετανάστης προσκόμισε τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη χορήγηση στη μητέρα του βεβαίωσης ημερών ασφάλισης, απαραίτητη για την ανανέωση της άδειας παραμονής της. Ο προϊστάμενος του τμήματος εσόδων προχώρησε σε έλεγχο του πραγματικού της εργασίας, η εργοδότρια βεβαίωσε αυτοπροσώπως πως η μετανάστρια εργάζεται, όμως, ο προϊστάμενος δεν... επείσθη!

Σύμφωνα, πάντα, με την καταγγελία, ζήτησε ακόμη και φορολογική δήλωση της εργοδότριας και ισχυρίστηκε ότι το εισόδημά της είναι πολύ χαμηλό για να δικαιολογεί πρόσληψη οικιακής βοηθού. Η εργοδότρια τον ενημέρωσε ότι συνεισέφεραν οικονομικά και οι ηλικιωμένοι γονείς της, για τη φροντίδα των οποίων προσέλαβε και την οικιακή βοηθό. Υπογραφή στα έγγραφα, όμως, δεν... έπεσε, άσκησε αρνητική κριτική στο νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης που ορίζει τα 50 ένσημα ως το ελάχιστο για την έκδοση βιβλιαρίου και την ανανέωση της άδειας παραμονής και έτσι, ο μετανάστης έφθασε ως το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. 

Από το ΙΚΑ, όμως, εκδόθηκε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία "τα φαινόμενα εικονικής ασφάλισης τα τελευταία χρόνια έχουν λάβει σοβαρές διαστάσεις με άμεση επίπτωση στην οικονομική ευρωστία των Ταμείων και στερούν επιπλέον οφέλη στο επίπεδο παρεχομένων υπηρεσιών προς τους υπόλοιπους ασφαλισμένους", στην οποία προστίθεται ότι "η αναγωγή σε "ρατσιστική" συμπεριφορά δημόσιων λειτουργών που ασκούν τα καθήκοντά τους με γνώμονα τις έγγραφες οδηγίες και τη διασφάλιση της αποτροπής έκνομων συμπεριφορών, αποτελεί παραδοξότητα".

Μάλιστα, η ανακοίνωση καταλήγει: "Η Διοίκηση και οι υπηρεσίες του ΙΚΑ δεν κάνουν διακρίσεις φύλου, θρησκεύματος ή φυλής. Με επίκεντρο τον άνθρωπο και χωρίς αποκλεισμούς, το προσωπικό του Ιδρύματος εργάζεται για την παροχή βελτιωμένων υπηρεσιών προς τους συναλλασσόμενους."

Η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης καταγγέλλει και την ανακοίνωση του ΙΚΑ, καθώς, όπως τονίζει, ανέμενε η διοίκηση του Ιδρύματος να ζητήσει συγνώμη για την ταλαιπωρία.