varoufakis_eurogroup_20150216_01.jpg

«Σημαντικό βήμα προς την επιτυχημένη εφαρμογή της απόφασης της 20ης Φεβρουαρίου» χαρακτήρισε το σημερινό Eurogroup o υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης.

 

Τη δήλωση έκανε λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Γ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι θα γίνει εξειδίκευση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος που θα εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση τους τέσσερις μήνες της «περιόδου γέφυρας».

Ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου δεν επρόκειτο να ολοκληρωθεί σε μία μέρα, αλλά η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά να καταλήξει σε συμφωνία με τους θεσμούς, ενδεχομένως, και αρκετά πριν τις 20 Απριλίου.

Αναφορικά με την επιστολή του προς τον κ. Ντάισελμπλουμ, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών είπε ότι ζητούσε την άμεση εκκίνηση των τεχνικών διαβουλεύσεων με τους θεσμούς. «Την Τετάρτη ξεκινούν οι διαβουλεύσεις με τους θεσμούς στις Βρυξέλλες και περιμένουμε εναγωνίως την αρχή της πραγματικής δουλειάς», ανέφερε ο Γ. Βαρουφάκης.

Κληθείς να σχολιάσει τα «περί δημοψηφίσματος» που φέρεται να δήλωσε σε ιταλική εφημερίδα, ο Γ. Βαρουφάκης τόνισε ότι δεν υπάρχει θέμα δημοψηφίσματος και ότι δεν πρέπει να δίνουμε το οξυγόνο που αποζητά ο κίτρινος τύπος. «

Σχετικά με το αν η Ελλάδα είναι σε θέση να καλύψει τις χρηματοδοτικές  ανάγκες του Μαρτίου και του Απριλίου, ο Γ. Βαρουφάκης είπε ότι ξεκινάει η εφαρμογή της συμφωνίας του Eurogroup, ότι την Τετάρτη ξεκινούν οι συζητήσεις με τους θεσμούς και πως το ζήτημα της ρευστότητας θα το εγγυηθεί η ελληνική κυβέρνηση, από κοινού με τους θεσμούς.  

Ντάισελμπλουμ: «Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο»

Οι διαπραγματεύσεις των ελληνικών αρχών με τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών θα αρχίσουν την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου των υπουργών της ζώνης του ευρώ Γερούν Ντάισελμπλουμ, λίγο μετά το τέλος της σημερινής συνεδρίασης στις Βρυξέλλες.

Ο Ολλανδός υπουργός ανέφερε ότι τα χρονικά περιθώρια αρχίζουν να στενεύουν και ότι στόχος είναι να εκπονηθούν σύντομα οι αξιολογικές εκθέσεις των εκπροσώπων των δανειστών.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι μπορούν να υπάρξουν αλλαγές στο πρόγραμμα για την ελληνική οικονομία, αλλά σε γενικές γραμμές είπε ότι «πρέπει να παραμείνουμε εντός των πλαισίων που έχουν ήδη συμφωνηθεί, τόσο στα δημοσιονομικά, όσο και στις μεταρρυθμίσεις». Ανέφερε επίσης ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει να αποφύγει μονομερείς πράξεις.

Καραγκούνης: Βρισκόμαστε ακόμη πολύ μακριά από τον στόχο

«Βρισκόμαστε ακόμη πολύ μακριά από τον στόχο. Η ουσία είναι ότι η χώρα χάνει χρόνο, η αβεβαιότητα παραμένει και ο λογαριασμός που θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες συνεχώς ανεβαίνει» δήλωσε ο Κώστας Καραγκούνης σχετικά με τις θέσεις της κυβέρνησης στο Eurogroup.

«Μετά τις ανοησίες περί part time εφοριακών στα νησιά που προκάλεσαν θυμηδία, ο ΣΥΡΙΖΑ άρχισε να υιοθετεί κάποιες από τις προτάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης Σαμαρά, όπως κίνητρα, για να ζητούν οι πολίτες αποδείξεις (λοταρία) και τα μέτρα για τις τριγωνικές συναλλαγές» ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ.