Βοήθεια και αλληλεγγύη ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τους εταίρους της Ελλάδας σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.


Όπως είπε, η χώρα έχει ξεκινήσει την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της. «Σεβόμαστε τις δεσμεύσεις μας και αναμένουμε από τους εταίρους μας να κάνουν το ίδιο», πρόσθεσε. 

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πάντως αισιόδοξος ότι στο τέλος θα υπάρξει ένας έντιμος συμβιβασμός, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει ελληνικό πρόβλημα που να μη έχει αντίκτυπο σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Εξάλλου, ο Πρωθυπουργός δήλωσε ευτυχής για το γεγονός ότι πλέον ξεκινάει συζήτηση για την ουσία του προβλήματος και δίνεται προτεραιότητα στην ατζέντα για την ανάπτυξη.

Επανέλαβε την ανάγκη να χτυπηθεί η ανεργία των νέων και να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση και σημείωσε ότι πρέπει στο εξής να δοθεί ένα μήνυμα ελπίδας στον ελληνικό λαό και όχι μόνο μήνυμα για «υποχρεώσεις» και για «εφαρμογή, εφαρμογή, εφαρμογή» τους. 

Κατά τον κ. Τσίπρα το μήνυμα που πρέπει να δώσουν τώρα η Ευρώπη και οι θεσμοί είναι «βοήθεια και αλληλεγγύη» για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα σε κοινωνικό επίπεδο. 

Σουλτς: Οι λύσεις βρίσκονται μέσα από τον διάλογο

Από την πλευρά του ο κ. Σουλτς παρατήρησε ότι οι λύσεις βρίσκονται στον διάλογο μεταξύ των κρατών - μελών και των θεσμών, αν και παραδέχθηκε ότι μέσα στην  Ευρωζώνη υπάχουν διαφορετικές ερμηνείες για τις αποφάσεις που λαμβάνονται. 

Εξέφρασε πάντως αισιοδοξία ότι η κακή συνεννόηση θα μπορέσει να επιλυθεί και πρόσθεσε ότι πρέπει οι δύο πλευρές να επικεντρωθούν σε ένα σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης. 

Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μίλησε για τα απαραίτητα βήματα που πρέπει να γίνουν, όπως η καταπολέμηση της ανεργίας των νέων και η δημιουργία ένος βιώσιμου σχεδίου για επενδύσεις.