Αλλάζουν τα δεδομένα, όσον αφορά τη φυλάκιση για χρέη προς το Δημόσιο, η οποία, πλέον, θα διατάσσεται για οφειλές άνω των 50.000 ευρώ. 

Μέχρι σήμερα, ληξιπρόθεσμη οφειλή άνω των 5.000 ευρώ ενεργοποιούσε ποινικές διώξεις. Με τις αλλαγές του νομοσχεδίου «Ρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας» που εγκρίθηκε χθες από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής ορίζεται ότι όποιος δεν καταβάλλει τα βεβαιωμένα χρέη του προς το Δημόσιο για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους για οφειλή άνω των 50.000 ευρώ και τουλάχιστον τριών ετών εφόσον η οφειλή υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ.

Επίσης, ευνοϊκές διατάξεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες περιλαμβάνει το νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας» που δόθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση, καθώς καταργεί τις ποινές για οφειλέτες ατομικής εισφοράς στον ΟΑΕΕ, ενώ δίνει τη δυνατότητα στους ασφαλισμένους του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών να ζητήσουν την υπαγωγή τους στην τρίτη κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία του Οργανισμού  και να παραμείνουν στην κατηγορία επιλογής τους μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016.