Σε απέραντη λίμνη από λασπόνερα έχουν μετατραπεί περισσότερα από 40.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης στις Σέρρες, με τους αγρότες να μιλούν για ολική καταστροφή της φετινής σοδειάς.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Σερρών Γιάννη Μωυσιάδη, όλη η δυτική πλευρά του νομού έχει πλημμυρίσει από τα ορμητικά νερά του Στρυμόνα, που κατάφεραν να «πνίξουν» στο πέρασμά τους όλα τα χωράφια, από το Παραλίμνιο του Δήμου Εμμανούηλ Παππά μέχρι την Παλαιοκώμη του Δήμου Αμφίπολης.

«Η ζημιά είναι τεράστια» δήλωσε ο κ. Μωυσιάδης στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, σημειώνοντας ότι η εντός της ημέρας πρόκειται να ανοίξουν οι «πόρτες» της Κερκίνης, καθώς η στάθμη του νερού βρίσκεται στο «κόκκινο».

Σε επιφυλακή οι Αρχές στον Έβρο

Σε επιφυλακή βρίσκονται από την Κυριακή οι Αρχές στον Έβρο, εξαιτίας της συνεχιζόμενης ανόδου της στάθμης του νερού στο ποταμό. 

Η τελευταία μέτρηση που έγινε τα ξημερώματα στο Πύθιο ανέβασε τη στάθμη από το 4,94 μ. που ήταν το μεσημέρι της Κυριακής, στα 5,12 μ., με το όριο επιφυλακής να είναι τα 4,70 μ.

Η ανησυχία των Αρχών εντείνεται και από το γεγονός ότι η βουλγαρική πλευρά έκανε γνωστό, μέσω της ελληνικής πρεσβείας στη Σόφια, ότι τις επόμενες ώρες θα απελευθερώσει στην κοίτη του ποταμού Έβρου μεγάλες ποσότητες νερού, ανοίγοντας το φράγμα του Ιβαΐλογκραντ.

Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, τόνισε: «Τα έντονα καιρικά φαινόμενα και η ισχυρή βροχόπτωση των τελευταίων ημερών είχαν ως αποτέλεσμα να ανέβει η στάθμη του ποταμού. Εμείς παρατηρούμε την όλη εξέλιξη και είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε ώστε ν' αποτρέψουμε κάθε μικρό ή μεγάλο πλημμυρικό φαινόμενο.»