revenia_korinos_pierias_neolithikos_oikismos_tafi_03.jpg

Τροφές υψηλές σε σάκχαρα κατανάλωναν, στη μέση νεολιθική περίοδο, οι άνθρωποι που ζούσαν στη θέση Ρεβένια του Κορινού Πιερίας. Μάλιστα, είχαν δύσκολα παιδικά χρόνια κατά τα οποία είναι πολύ πιθανό να εκτελούσαν χειρονακτικές εργασίες.

 

Αυτό προκύπτει από τη μελέτη του ανθρώπινου σκελετικού συνόλου έντεκα ταφών, καθώς και μικρού αριθμού διάσπαρτων οστών, που βρέθηκαν στην περιοχή.

Τη σχετική ανακοίνωση θα κάνει η επίκουρη καθηγήτρια του ΑΠΘ, Σέβη Τριανταφύλλου και η Φωτεινή Αδακτύλου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους, στο Αρχαιολογικό Συνέδριο για τις ανασκαφές του 2014 σε Μακεδονία και Θράκη, το ποίο θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη. Η συγκεκριμένη ανακοίνωση θα γίνει την Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στην Αίθουσα Τελετών του παλαιού κτιρίου Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., .

Η ανασκαφή της θέσης πραγματοποιήθηκε από το 2001 έως το 2004 από τις (τότε) Εφορείες Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων ΙΣΤ’ ΕΠΚΑ και ΚΖ’ ΕΠΚΑ.

revenia_korinos_pierias_neolithikos_oikismos_tafi_02.jpg

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, εντοπίστηκαν «κανονικές» ταφές, «διαταραγμένες» (από μεταγενέστερο ανθρώπινο παράγοντα) και μεμονωμένα οστά, στις οικιστικές επιχώσεις της θέσης, κάποια από τα οποία φέρουν ενδείξεις καπνίσματος από φωτιά. Η συνολική εικόνα των ταφών από τα Ρεβένια αποκαλύπτει ένα σύνθετο τελετουργικό ως προς τη μεταχείριση των νεκρών. Φαίνεται πως, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, οι άνθρωποι μετακινούσαν τους νεκρούς τους κι έπαιρναν μέρη των οστών τους.

Στη συγκεκριμένη ταφή υπάρχουν τέσσερις γυναίκες κι ένας άνδρας άνω των 30 ετών κι 11 παιδιά. Οι σκελετοί δείχνουν ότι οι άνθρωποι αυτοί έπασχαν από οστεοαρθρίτιδα και σπονδυλαρθρίτιδα κι είχαν καταπονηθεί από καθημερινή και έντονη χειρωνακτική δραστηριότητα. Από τα ευρήματα (φλεγμονές, αναιμία κα ι υποπλασία) οι επιστήμονες συμπεραίνουν ότι οι άνθρωποι αυτοί είχαν υποσιτιστεί κατά την παιδική τους ηλικία, αλλά κι ότι κατανάλωναν μαλακές κι επεξεργασμένες τροφές με πολλά σάκχαρα, καθώς είχαν υψηλά ποσοστά τερηδόνας και πέτρα!

revenia_korinos_pierias_neolithikos_oikismos_tafi_01.jpg

Η μελέτη και δημοσίευση των ανθρώπινων σκελετικών καταλοίπων από τη θέση της αρχαιότερης και μέσης νεολιθικής περιόδου στα Ρεβένια Κορινού, εντάσσεται στο ευρύτερο ερευνητικό πρόγραμμα ΘΑΛΗΣ «Υλικός πολιτισμός και περιβάλλον: εκμετάλλευση φυσικών πόρων κατά τη νεολιθική περίοδο στη βόρεια Ελλάδα», το οποίο πραγματοποιείται υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) Κώστα Κωτσάκη.