Τον διευρυμένο κατάλογο μεταρρυθμίσεων που θα τεθούν στο «μικροσκόπιο» των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης τη Δευτέρα, έδωσαν στη δημοσιότητα κυβερνητικές πηγές.


Πρόκειται για μια λίστα επτά σημείων, που, όπως φαίνεται με μια πρώτη ανάγνωση, δεν αφήνει τίποτα "φλου" και δεν περιέχει "δημιουργικές ασάφειες". Αντίθετα, είναι πολύ συγκεκριμένη, αφού, όπως φαίνεται, οι τρεις "θεσμοί" δεν "έφαγαν παραμύθι" (σ.σ. για να ακολουθήσουμε τη διαλεκτική του υπουργού"...

Σύμφωνα με τον κατάλογο αυτόν, οι προωθούμενες μεταρρυθμίσεις αφορούν σε:

  1. Ενεργοποίηση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου με στόχο την επίτευξη εξοικονόμησης πόρων και την επέκταση της αποστολής του.
  2. Μεταρρυθμίσεις με στόχο την καλύτερη προετοιμασία του Προϋπολογισμού και αναμόρφωση του Οργανικού Νόμου για τον Προϋπολογισμό.
  3. Συγκρότηση ευέλικτου Σώματος στοχευμένων φορολογικών ελέγχων για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Δεν θα έχει μόνιμο χαρακτήρα.
  4. Βελτιώσεις στη νομοθεσία για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
  5. Άμεση ροή δημόσιων εσόδων μέσω της ρύθμισης του πλαισίου αδειοδότησης των ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών.
  6. Μείωση γραφειοκρατίας και βελτίωση επιχειρηματικού κλίματος μέσω της βελτίωσης των παρεχόμενων δημόσιων υπηρεσιών.
  7. Μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Η επιστολή με τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων που θα συζητηθεί στο Eurogroup, εστάλη από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, στον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές.