Στις πλημμυρισμένες περιοχές των Σερρών περιόδευσε, σήμερα, η υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης) Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά. Μάλιστα παραμένει στην περιοχή καθώς η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί.

Προχθές, συναντήθηκε στην Αθήνα με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Κώστα Πουλάκη, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη του Νομού Σερρών κ. Γιάννη Μωυσιάδη, όπου εξέθεσε την κατάσταση για τις καταστροφές που υπέστησαν περιοχές του Νομού Σερρών από τις πρόσφατες δυσμενείς καιρικές συνθήκες και τις πλημμύρες.

Η υφυπουργός ενημέρωσε επίσης τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, κ. Αναστάσιο Μαυρόπουλο, και τον Διευθυντή Σχεδιασμού Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, κ. Φοίβο Θεοδώρου, οι οποίοι ήδη είχαν θέσει το Νομό σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Σήμερα, συμμετείχε καταρχάς στις Σέρρες σε σύσκεψη που έλαβε χώρα στην Αντιπεριφέρεια Σερρών με παράγοντες των πληγεισών περιοχών, στην οποία εξετάστηκαν τρόποι αντιμετώπισης της κατάστασης (ιδιαίτερα των αναχωμάτων).

Στη συνέχεια, η υφυπουργός, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Γιάννης Μωυσιάδης, ο δήμαρχος Εμμανουήλ Παππά Δημήτριος Νόττας, η δήμαρχος Βισαλτίας Αγνή Δουβίτσα και εκπρόσωπος του δημάρχου Νέας Ζίχνης, επισκέφτηκαν πληγείσες περιοχές του νομού, όπου έκαναν επιτόπιο έλεγχο, διαπιστώνοντας από κοντά την καταστροφή των υπό καλλιέργεια εκτάσεων και το γεγονός ότι δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές, με εξαίρεση τον Πεθελινό Σερρών (για τον οποίο ήδη λαμβάνεται ειδική μέριμνα). Τα... άκουσαν οι επίσημοι

Πάντως οι κάτοικοι της περιοχής, κτηνοτρόφοι κι αγρότες στην πλειοψηφία τους, με το που είδαν το κλιμάκιο των επισήμων, δεν τους χαρίστηκαν! Τους επιτέθηκαν λεκτικά, υπογραμμίζοντας την απουσία τους τις προηγούμενες ημέρες...

Η υφυπουργός επικοινώνησε και με τον Υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο και με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο, οι οποίοι την ενημέρωσαν, ότι θα αποσταλεί άμεσα εξειδικευμένο κλιμάκιο του στρατού προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση των ζημιών.

Ήδη από χθες, Τρίτη 10 Μαρτίου 2015, μετά από επικοινωνία της υφυπουργού, ο Διοικητής του 3ου Σώματος Στρατού, Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, έστειλε στρατιωτικό επιστήμονα στις πληγείσες περιοχές για να προβεί σε επιτόπιο έλεγχο και να ενημερώσει τα αρμόδια στρατιωτικά κλιμάκια για τους πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης των καταστροφών.

Κίνδυνος για χωριά της λίμνης
Χθες περιοχές σε τέσσερις δήμους κατά μήκος του ποταμού Στρυμόνα κηρύχτηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι έτοιμες να ανοίξουν το θυρόφραγμα της λίμνης προκειμένου να σώσουν κατοικημένες περιοχές.
Σε μια τέτοια περίπτωση, θα έχουν επιλέξει το μικρότερο κακό, καθώς από τα νερά που θα απελευθερωθούν θα πλημμυρίσουν τουλάχιστον δύο χωριά νότια της Κερκίνης και δεκάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων.
«Η στάθμη της λίμνης έφθασε το πρωί στα 35,40 μέτρα και αυξάνεται τις τελευταίες μέρες με ρυθμό 20 εκατοστών ημερησίως. Αν φτάσει στα 36 μέτρα, θα σημάνει κόκκινος συναγερμός και θα πρέπει να ανοίξουμε το θυρόφραγμα», είπε στο «Έθνος» ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών, Γιάννης Μωυσιάδης.