Στη Βουλή κατατέθηκε τροπολογία που προβλέπει την αξιοποίηση διαθεσίμων των Ταμείων και άλλων δημόσιων φορέων για την κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών του κράτους, καθώς και την απόδοση του ποσού των 555,6 εκατ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο ελληνικό Δημόσιο.


Ειδικότερα, ρυθμίζεται το ζήτημα της απόδοσης του ποσού των 555.600.000 ευρώ από το ΤΧΣ στο Ελληνικό Δημόσιο. Προβλέπεται δηλαδή, ότι τα χρηματικά διαθέσιμα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που καταβλήθηκαν σε αυτό σύμφωνα με το Ν. 3864/2010 (από πιστωτικά ιδρύματα που έλαβαν κεφαλαιακή ενίσχυση), συνολικού ποσού 555.600.000 ευρώ μετά των πιστωθέντων τόκων από την ημερομηνία κατάθεσής τους σε λογαριασμό του Ταμείου στην ΤτΕ και εφεξής, αποδίδονται άμεσα και εφάπαξ στο Ελληνικό Δημόσιο. 

Η ισχύς της διάταξης ορίζεται από 6 Μαρτίου 2015.

Διαθέσιμα Ταμείων και άλλων φορέων

Επίσης, με την τροπολογία επιδιώκεται η περαιτέρω αξιοποίηση των κεφαλαίων των δημοσίων οργανισμών (Ν.Π.Δ.Δ. και Ασφαλιστικών Φορέων) που τηρούνται σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης της ΤτΕ. 

Έτσι, τα κεφάλαια των δημοσίων οργανισμών που τηρούνται σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης της ΤτΕ θα τοποθετούνται στο σύνολό τους σε συμβάσεις πώλησης ή αγοράς τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου με σύμφωνο επαναγοράς (repos και reverse repos).

Η αντίδραση του ΚΚΕ

Για προσπάθεια εμφάνισης της αρπαγής ταμειακών διαθεσίμων των ασφαλιστικών ταμείων και άλλων φορέων του Δημοσίου μέσω εσωτερικού δανεισμού ως μαγική λύση που εγγυάται «καλύτερη αξιοποίηση» και «προστασία από ζημιές» κατηγορεί την κυβέρνηση το ΚΚΕ. Χαρακτηρίζοντας προκλητική τη σχετική τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, λέει ότι ο λαός και οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να επιτρέψουν στην κυβέρνηση να «βάλει χέρι» στα Ταμεία.